Uudised

Mulgikeelsete laulude võistluse võitis Meribel Matt vanavanatädi Mare Osi sõnadele kirjutatud lauluga

17. oktoober 2022 kell 22:15

Laupäeval, 15. oktoobril toimus Karksi-Nuia kultuurikeskuses teise mulgikeelsete laulude võistluse lõppkontsert, kus tulid esmaettekandele kõik seekord võistlusele saadetud laulud. Žürii tunnistaks parimaks laulu “Miu paradiis”, mille viisistas ja kandis ette 13aastane Meribel Matt, sõnad on laulule kirjutanud tüdruku vanavanatädi Mare Osi.

Meribel Matt õpib Imavere põhikoolis ja Paide muusikakoolis. “Elan küll Järvamaal, aga juured ja süda on mul olnud alati Mulgimaal. Mu vanaema ja vanavanaema, kes on sündinud ja kasvanud Mulgimaal, on minus alati hoidnud huvi mulgi keele vastu ja mulle seda õpetanud. Mõtte võistlusel osaleda sain oma vanavanatädi Mare Osilt, kes on mulgi murdeluuletaja. Ka tema luulekogudes on alati pooled luuletused kirjutatud Mulgi murdes. Ta on juba ammu soovinud, et tema luuletus "Miu paradiis" saaks ka lauluks. Võtsin selle väljakutse vastu ja nii see laul sündiski,” rääkis Matt laulu sünniloost.

Lisaks peaauhinnale anti välja kolm eripreemiat. Kõige parema koorilaulu kategoorias valis žürii parimaks laulu "Siikõrd tule keväd tõisiti", millele tegi viisi Liisi Toomsalu ja sõnad Kristi Ilves, esitas Mõisaküla kammerkoor Kungla. Seesama laul võitis ka publiku lemmiku auhinna.

Eriauhinna parima lastelaulu eest sai „Koolilatse suvelõpulaul“, mille viisistas Tiina Lillepuu, sõnad tegi Kristi Ilves ja laulis Tarvastu gümnaasiumi mudilaskoor.

Kõige mulgimeelsemaks lauluks tunnistati laul „Sii om mu kodu“, millele tegi viisi Thea Leitmaa, sõnad Vello Jaska, laulis Tõrva lauluansambel.

Kokku saadeti Mulgi Kultuuri Instituudi poolt korraldatud mulgikeelsete laulude võistlusele seekord 10 uut laulu, millest enamik olid koorilaulud. Lisaks eelmainitud kollektiividele astus võistluslauluga veel üles Sakala meeskoor ja kontsertosas esines Mulgi segakoor kolme mulgikeelse lauluga.

Parimad valis välja viieliikmeline žürii, kuhu kuulusid Karksi-Nuia muusikakooli direktor, ansamblite Lõõtsavägilased ja Lõõtsanoobid eestvedaja Margus Põldsepp; mulgi keele õpetaja Alli Laande; kultuurikorraldaja, õppejõud ja koorijuht Marju Mäger; Mulgi segakoori dirigent Kristjan Õmblus ja Karksi-Nuia kultuurikeskuse juhataja Leana Liivson. Publiku lemmiku hääletus toimus kohapeal hääletussedelitega.

Sündmuse pildigalerii asub siin.

Teine mulgikeelsete laulude võistlus sai teoks tänu Eesti Rahvakultuuri Keskuse Mulgimaa pärimuskultuuri toetusmeetmele. Järgmine võistlus toimub aastal 2024.