Uudised

Esimese Tauli torupilli valmimisest möödub pool sajandit

24. september 2022 kell 12:58

Mulgimaal Riidajas elab perekond Taul, keda tunneme pühendunud rahvamuusikute ja Eesti torupillitraditsiooni taaselustajatena. Tänavu möödub 50 aastat ajast, mil Ants Tauli käte all valmis siin esimene torupill. 

Ants Taul (sündinud 7. märtsil 1950 Tõrvas) on Eesti rahvamuusik ja torupillimeister. Tema teeneks on eesti torupilli taaselustamine, ta on töötanud välja eesti torupilli tüübi, mille eeskujuks on eesti traditsiooniline torupill. Siiski on Ants pilli täiustanud ja arendanud sedavõrd, et selle torupilli täpsem nimetus võiks olla "Tauli torupill" (nimeparalleel (August) "Teppo tüüpi" lõõtspilliga). Praegused eesti torupilli mängijad musitseerivad pea eranditult Tauli torupillil ning on võimatu ette kujutada kasutusel olevat eesti rahvapillide-spektrit ilma torupillita. Ants Tauli esimene torupill valmis 1972. aastal, millest möödub tänaseks 50 aastat. Praegu jätkab Antsu pilli arendamist ja valmistamist tema poeg Andrus Taul.

16. oktoobril 2022 tähistame 50 aasta möödumist Tauli torupilli sünnist, seega ka eesti torupilli taassünnist Valgamaal Riidajal Torupillitalus.

Päevakava:

• 11.00 Avamine
• 12.00 Seminar-konverents: "Torupill läbi aegade" (Leanne Barbo, Lauri Õunapuu, Helen Kõmmus ja ERA, Ants Taul, Gonçalo Cruz, Sõjatorupillid, Sandra Vabarna)
• 17.00 Suur kontsert (Ants Tauli pereansambel, Linnutaja, Juhan Suits, Cätlin Mägi ja TÜ VKA torupilliõpilased jpt)

Tasuta!

⁃⁃⁃

Torupillipäeva "Tauli torupill 50" korraldatakse sündmuse "Eesti torupilliaasta" raames, mida organiseerib Eesti Folkloorinõukogu juurde kuuluv torupilli töörühm. Toetavad Eesti Kultuurkapital ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia.

⁃⁃⁃

 NB! Oma torupilli, õnnitluste ja kõnedega tulla on muidugimõista lubatud!