Uudised

Instituut ootab huvilisi mulgi keelt ja kultuuri õppima

08. september 2022 kell 15:40

Nagu igal sügisel, algavad ka tänavu Mulgi Kultuuri Instituudi eestvõttel mulgi keele ja kultuuri koolitused ja keeleringid erinevas vanuses huvilistele. Murderingid toimuvad Abjas, Mustlas ja Tõrvas kaks korda kuus, koolituspäevad õpetajatele ja ametnikele kord kuus. Mulgi keele õpetajad on Kristi Ilves ja Alli Laande.

 

Tarvastu mulgi keele ring saab kokku kaks korda kuus kolmapäeviti kell 15 Mustlas Tarvastu raamatukogus. Tõrva mulgi keele ringi kokkusaamised toimuvad samuti kaks korda kuus reedeti kell 16 Tõrva raamatukogus. Abja mulgi keele ring saab kokku üle nädala neljapäeviti kell 18 Abja raamatukogus.

Murderingide järgmised kokkusaamised on: 9. ja 23. septembril Tõrvas, 15. ja 29. septembril Abjas ja 21. septembril Tarvastus.

Õpetajate ja ametnike koolitus algab 28. septembril kell 14 Mulgi vallas Kulla leerimajas (registreerumine aadressil kristi2205@gmail.com).
„Murderingidesse on oodatud igas eas inimesed, kel on huvi kohaliku keele ja kultuuri vastu,“ lausus Ave Grenberg. „Mulgi keele ja kultuuri koolitus on mõeldud kooli- ja lasteaiaõpetajatele, ametnikele, kultuuri- ja raamatukogutöötajatele, ettevõtjatele  ja kõigile teistele huvilistele, kes tunnevad, et kohaliku keele ja kultuuri tundmine võib neile oma töös kasuks tulla.“
Õppimine ja õppematerjalid on osalejatele tasuta. Osalemise eelduseks ei ole mulgi keele oskus, vaid huvi kohaliku pärimuskultuuri vastu. Keeleteemade kõrval käsitletakse mulgi kultuuri laiemalt, räägitakse toidust, rõivastest, kommetest, ajaloost jpm. Samuti saavad ringides ja koolitusel osalejad ülevaate praegu Mulgimaal toimuvast, mulgikeelsest
uudiskirjandusest, olulisematest pärimuskultuuri sündmustest, murdeluulevõistlustest,temaatilistest kampaaniatest, koos vaadatakse ära uued mulgikeelsed filmid, videoklipid,
kuulatakse ära uued laulud.
Murderinge ja koolitust korraldab Mulgi Kultuuri Instituut, rahastab Eesti Rahvakultuuri Keskuse Mulgimaa pärimuskultuuri toetusmeede.