Uudised

Valmis sai kolmas raamat "Ämäriguaa lugude" sarjast

01. mai 2022 kell 19:25

Ilmunud on raamat "Ämäriguaa luu. Elme", mis on kolmas raamat mulgikeelsete muinaslugude sarjast. Esitlused toimuvad 5. mail kell 15 Tarvastu raamatukogus ja 6. mail kell 16 Tõrva raamatukogus. Tarvastus avatakse samal ajal ka Ülle Rosenbergi pildinäitus "Elme ämäriguaa luu pilte pääl".

Mulgikeelne raamat „Ämäriguaa luu. Elme“ sisaldab 32 vana Helme kandist üles kirjutatud muinasjuttu koos viidete ja teemakohaste illustratsioonidega. Klassikalises A4 formaadis muinasjuturaamatus on värvilised pildid Mulgimaa kunstnikult Ülle Rosenbergilt, kõvad kaaned on värvilised. Kõik jutud on pärit Eesti Kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiivist. Enamik juttudest pole varem trükis ilmunud. Kirja- ja segakeelsed jutud tõlkis toimetaja Kristi Ilves mulgi keelde. Raamat sobib igas eas muinasjutusõpradele ja on kasutatav abimaterjalina mulgi keele õpetamise ja mulgi kultuuri tutvustamise juures. Raamat on kolmas osa viieosalisest Mulgimaa muinasjuturaamatute sarjast. Valmis on juba "Ämäriguaa luu. Tarvastu" (2018) ja „Ämäriguaa luu. Paistu“ (2020).

"Peagi tuleb trükist ka "Ämäriguaa luu. Karksi" ja koostama hakatakse Halliste raamatut. Siis on igal Mulgimaa kihelkonnal oma raamat olemas. Kuna tegu on sarjaga, peame  väga oluliseks, et sari oleks ühtse kujundusega ja sama meeskonna poolt lõpuni tehtud. Seepärast soovime kõigi viie raamatu puhul näha kunstnikuna Ülle Rosenbergi ja  kujundajana Triinu Sarve. Koostaja ja toimetaja töö teen ma ise ära," selgitas projekti eestvedaja Kristi Ilves.

22 pildist koosnev näitus «Elme ämäriguaa luu pilte pääl» sai Tartu ülikooli Lõuna-Eesti keele ja kultuuriuuringute keskuse initsiatiivil valmis juba eelmise aasta lõpus ja oli seni vaatamiseks väljas Tartu ülikoolis. Nüüd tuleb ta koos uue raamatuga Tarvastusse. 

Helme kandist pärit kunstnik Ülle Rosenberg on joonistanud pildid mulgi aabitsa ja nelja «Ämäriguaa luu» sarja raamatu jaoks. Veel on ta teinud mitu mulgikeelse Tähekese kaanepilti ja kunsti Tõrva valla avalikku ruumi. Üllele on see kolmas näitus: lisaks Helme lugudele on näituseks saanud ka Tarvastu lugude ja Mulgi aabitsa pildid. Kunsti on Rosenberg õppinud ainult lapsepõlves Viljandis Elle Käosaare käe all, aga joonistanud on ta kogu elu. Tarvastu raamatukogu või Mulgi Kultuuri Instituudi kaudu saab neid näitusi ka mujale tellida.

"Ämäriguaa lugude" sarja annab välja Tarvastu Muuseumi Sõprade Selts. Nii uue raamatu kui kunstinäituse valmimist toetas rahaliselt Eesti Rahvakultuuri Keskus Mulgimaa pärimuskultuuri toetusmeetmest.