Uudised

Nii Mulgi Kultuuri Instituut kui selle juht pälvisid Viljandimaa Pärlipeol auhinna

08. jaanuar 2022 kell 19:10

Reedel, 7. jaanuaril andis Kultuurkapitali Viljandimaa ekspertgrupp Viljandis kätte kultuuri- ja spordipreemiad 2021. aastal silma paistnutele. Viljandimaa Kultuuripärli auhinna sai Mulgi kultuuri instituudi juht Ave Grenberg soome-ugri kultuuripealinna programmi eduka ja õnnestunud eestvedamise eest. Säravaid auhindu jagus ka paljudele teistele mulkidele.

Viljandimaa Kultuuripärl 2021 Ave Grenberg - soome-ugri kultuuripealinna programmi eduka ja õnnestunud eestvedamise eest.

Soome-ugri kultuuripealinna tiitel tõi Abja-Paluoja ja Mulgimaa nii siseriikliku kui rahvusvahelise tähelepanu keskpunkti. See kasvatas Mulgimaa tuntust, avas uusi  koostöövõimalusi  mulkidele ja mulgimeelsetele, piirkonna ettevõtjatele, samuti kultuuri-ja haridustöötajatele. Kogu kultuuriaastat koordineeris ja viis ellu  Avele Grenberg. Ta on pühendunud tööle, oskab juhtida suuri projekte, kaasates kogukonda tervikuna. Ta on eeskujuks, kuidas suur idee ellu viia, hoolimata äärmiselt keerulistest oludest tervishoius. Ja mitte niisama ära teha, vaid teha seda sellise kire ja pühendumusega, et teadmine kultuuripealinna tiitlist ja Mulgimaast  jõudis meie hõimurahvasteni tuhandete kilomeetrite kaugusel. Kultuuripealinna tiitel tutvustas kogu aasta vältel Mulgimaa ajalugu, kultuuri, mustreid, kombestikku ehk kõike seda, mis Mulgimaale omane on ja mille üle mulgid suurt uhkust tunnevad.

Aastapreemia Mulkide Selts  - Juhan Simmi loomingule ja koorimuusikale pühendatud omakultuuripäeva korraldamise eest.

14.augustil 2021 korraldas selts omakultuuripäeva, kus heideti pilk meie oma Mulgimaa laulupidude kuningaks ja Eesti Beethoveniks nimetatud mehe Juhan Simmi loomingule ja koorimuusikale. Projekti valmistati ette kaks aastat ja seal osales esinejana ning seeläbi sai vahetu kultuurikogemuse ligi 100 inimest. Lisaks käisid sündmusi vaatamas hinnanguliselt 500 kultuurihuvilist. Omakultuuripäevaga tähistati Nikolai Baturini 85. sünniaastapäeva, Juhan Simmi 135. sünniaastapäeva ja 165. aastat August Kitzbergi sünnist.

Päev algas Tarvastu muuseumis, kus toimus Nikolai Baturini elule ja loomingule pühendatud sündmus. Järgmisena olid inimesed oodatud Tarvastu kirikusse, kus toimus Juhan Simmi mälestusjumalateenistus ja mälestuskontsert tema loomingust.

Järgnes lustimängu Kosjasõit esietendus Juhan Simmi kodutalu õuel.

Ekspertgrupi tunnustus Iivo Hakkaja - pikaaegse tegevuse eest kultuuritöötajana ja puhkpillimuusika arendajana lõuna Viljandimaal.

Kui Mõisakülas räägitakse puhkpillimuusikast, mõtled ühe kindla mehe peale. Nii on see olnud vähemalt aastakümneid. Tema dirigendikepi all hakkavad helisema kõik puhkpillid. 17. veebruaril tähistab ta 84. sünnipäeva ja samal ajal saab orkester 29 aastaseks. Ta on alati osanud enda ümber hoida seltskonda, kes armastavad puhkpillimuusikat. Tore on ka see, et lisaks vanematele mängijatele on noored muusikud leidnud oma koha tema orkestris.

Priit Oks - tunnustus "Film "Nukitsamees" 40" sündmuse korraldamise ja läbiviimise eest.  

2021.aasta üheks omapärasemaks, emotsionaalsemaks ja väga õnnestunud sündmuseks oli augustis toimunud filmi Nukitsamees 40 kontsert - etendus Urissaare rantšos.  Suvel möödus 40 aastat "Nukitsamehe" kinolinadele jõudmisest. Väärikas tähtpäev sai väärikalt tähistatud. "Nukitsamehe" film filmiti mulgimaal, tõenäliselt seetõttu, et siinsed talud on olnud ajalooliselt suured, ilusal maastikul ja heal järjel. Kontsert etendus oli kahe osaline. Esimeses osas kõlasid Olav Ehala laulud ning teises osas Nukitsamehe kontsert- etendus koos koori ja tantsukavadega.

Kontserdi muusikaline juht oli muusika autor Olav Ehala. Laval musitseerisid Olav Ehala kvartett, solistid Nele-Liis Vaiksoo ja Lauri Liiv. Kontserdi kooriks oli Kammerkoor Kolm Lindu. Liikumisjuht oli Vaike Rajaste ning tantse ja tralle laval ja lava ees saatsid korda tantsurühma Vabajalg tantsijad. Kohalikus kogukonnas on 1981. aasta suvest hulgaliselt rahvapärimust. Millist pingil tukkuvat päevavarast ehmatas Mõhk ja millist Tölpa. Kuidas Ita Ever nõiana Karksi sööklas piimasuppi süüa sai jne. Nende lugude kogumiseks korraldati jutukorje ning kasutati neid lugusid etenduse sees.

Rahvakultuuri auhinnale nomineeritakse inimesed kelle rahvakultuurialane tegevus Viljandimaal on olnud silmapaistev ja esiletõstmist väärt. Rahvakultuuri auhindu anti välja neli, millest kahega said premeeritud mulgid:            

Mulgi Kultuuri Instituut - mulgi kultuuritraditsioonide hoidmise ja edendamise eest Mulgimaal.

Mulgi Kultuuri Instituut tähistas mullu oma 25. tegevusaastat. MTÜ on andnud hindamatu panuse mulgi kultuuri ja keele edendamiseks. Korraldatakse sündmusi, keelekursuseid, õppepäevi, koostatakse mulgikeelseid väljaandeid jne. Lisaks oli MKI peasüüdlane, et 2021. aastal kuulutati Abja-Paluoja soome-ugri kultuuripealinnaks. Aasta vältel on toimunud palju piire ületavaid rahvarohkeid rahvakultuurisündmusi.

Mulgi segakoor, dirigent Kristjan Õmblus - aktiivse koorilaulutraditsioonide kandmise ja edendamise eest Viljandimaal.

2021. aastal osales koor suurtel rahvakultuuritraditsioone au sees hoidvatel sündmustel: VI Mulgi peo tule teekonnal tule saatjana, kooride põhirolli kandjana VI Mulgi peol, Juhan Simmi 135. sünniaastapäeva tähistamisel suurejoonelise kontserdiga Tarvastu kirikus, Hendrik Adamsoni 130. sünniaastapäeva tähistamisel Kärstna mõisas, esines mulgi laadapäeval "Mulgi linnan"  koos ansambliga Nikns Sun ja  Mulgi konverentsil.

2021. aastal käis koor ka Setumaal tutvumas setu kultuuriga ja esitamas mulgikeelseid laule ja laulumänge.

Koor on ka kohanduv ajas, näiteks koroonapiirangute ajal salvestati koos Alen Vezikoga Tõrva kirik-kammersaalis klassikaliste laulude video, mida saab esitada ajal, kui kontserte anda ei saa.