Uudised

Mulgid osalesid Tartus kaheksandal soome-ugri rahvaste maailmakongressil

21. juuni 2021 kell 14:33

Sündmus toimus 16.-18. juunini Tartus Eesti Rahva Muuseumis ja seekordsest maailmakongressist võttis osa 14 soome-ugri rahvast. Ühtekokku osales kongressi töös pea 400 inimest, nende hulgas mulgid, kel on Abja-Paluojaga tänavu kanda soome-ugri kultuuripealinna roll.

Fotogalerii

Maailmakongress on tähtsaim soome-ugri rahvaste kogunemine ja selle ajalooline eesmärk on arendada ja kaitsta soome-ugri rahvaste rahvusteadvust, kultuure ja keeli, edendada soome-ugri rahvaste omavahelist koostööd, käsitleda aktuaalseid probleeme, leida neile lahendusi ning teostada kõigi soome-ugri rahvaste enesemääramise õigust kooskõlas rahvusvaheliste normide ja põhimõtetega.

"Meile tähendas maailmakongressile minek palju: saime mulgi pärandkultuuri rohkem esile tuua, tutvustada Abja-Paluojat ja Mulgimaad ning väärtustada hõimurahvaid, lõime väga palju uusi sidemeid ja saime uusi ideid," rääkis Mulgi kultuuri instituudi juhataja Ave Grenberg. 

Mulgid osalesid kongressi esimesel ja viimasel päeval. Neil oli kaasas ka soome-ugri liikumise sümbollind Tsirk, mis veetis need kolm päeva Tartus. Ka kultuuripealinna tiitel anti kongressi ajaks Tartule üle. Reedel sai Abja-Paluoja tiitli taas tagasi ja Tsirk jõudis oma pessa Abja raamatupoe aknale. 

Mulgi vanbem Arvo Maling ütles, maailmakongress tähendab kõigile soome-ugri rahvastele väga palju, sest seal tegeldakse oma keele ja kultuuri teemadega. "Kuigi soome-ugri rahvaid on 25 miljonit, on vaid kolmel oma riik ning enamik rahvaid elavad teise riigikeelega riikides. Ka mulkide jaoks on oma keele säilimine tõsine teema." 

Grenberg ütles, et Mulgimaa on tänavu väga jõuliselt ja uhkelt pildis, sest Abja-Paluoja koos kogu Mulgimaaga kannab soome-ugri kultuuripealinna tiitlit. Kuigi COVID-19 piirangute tõttu jäi sündmustekalender kevadel hõredaks, on kultuuripealinna egiidi all siiski põnevaid sündmusi toimunud. Lisaks veebruarikuisele avaüritusele on ühiselt langetatud haabjapuud, kootud hõimuvaipa, tehtud koostööd Mulgi ettevõtjatega, võõrustatud ersasid ja mokšasid. Juuli lõpus toimub aga Karksis aasta tähtsündmus, kuues Mulgi pidu, mis on seekord soome-ugri kultuuripealinna teemaline.