Uudised

Märka mulgi mustritega kaunistatud postkasti!

24. märts 2021 kell 10:17

Mulgi Kultuuri Instituut kutsub kõiki üles märkama ja pildistama mulgi mustritega kaunistatud postkaste. Üleskutse on seotud sellega, et tänavu kannab Abja-Paluoja koos kogu  Mulgimaaga soome-ugri kultuuripealinna tiitlit ja aasta peateema on mulgi käsitöö, arhailine mulgi muster rahvarõivastel, tänapäeva tarbeesemetel ja avalikus ruumis.

“Selle üleskutsega tahame juhtida tähelepanu meid igapäevaselt ümbritsevatele arhailistele mustritele. Võib-olla on inimestel jäänud mulje, et need mustrid kuuluvad vaid rahvariiete juurde ja on käsitöömeistrite pärusmaa, aga tegelikult oskab neid soovi korral teha igaüks ja neid võib kasutada väga erinevates kohtades. Ootame, et inimesed annaksid teada iseenda, naabri või sõbra toredast postkastist. Fotod on koondatud veebiaadressile https://mulgimaa.ee/mulgi-keel-ja-meel/galerii/mulgimustrilised-postkastid/, kust kõik huvilised neid vaadata saavad. Nii tõmbame ühest küljest tähelepanu mulgi mustritele ja tunnustame inimesi, kes neid julgelt kasutavad, teisalt aga loodame, et aktsioon innustab ka teisi neid  kauneid mustreid rohkem tarvitama. " selgitas  Mulgi Kultuuri Instituudi mulgi keele ja kultuuri spetsialist Kristi Ilves ja lisas, et kaunistuseks võivad olla mulgi kindakirjad, kaaruspaelamotiivid, Mulgimaa lipu motiivid, arhailised mulgi mustrid ja kõik muu mulgipärane.

Fotod tuleb saata täissuuruses e-posti aadressile kristi@mulgimaa.ee ja juurde märkida ka foto autor. Võimalusel lisada ka väike tutvustus (kus asub, kes ja miks sellise postkasti tegi/kaunistas). Postkastipilte ootab instituut aprilli lõpuni. 

Pildisaatjate vahel loosib instituut välja auhinnad.

Arhailise mulgi mustri kohta saad lugeda siit. 

Ka Eesti vaimse kultuuripärandi nimistus on sissekanne "Arhailine mulgi muster rahvarõivastel ja tänapäeva tarbeesemetel".

Kui seekord ootab instituut pilte postkastidest, siis aasta vältel on plaanis teha veel sarnaseid üleskutseid, et koguda pilte teistestki mulgi mustritega kaunistatud esemetest, näiteks mööbliesemetest, autodest, jalanõudest jne.