Uudised

Mulgimaa uhkus 2019 on Ilmar Kõverik

05. detsember 2019 kell 09:42

Foto: Kaire Kannistu

Ilmar Kõverik on sündinud 23. veebruaril 1951. aastal Tõrvas Mulgimaal. Töötades juba 25 aastat Tõrva kirik-kammersaali juhatajana võib tema missioonitundest kantud ettevõtmisi Eestile tervikuna eeskujuks seada. Tõrva kirik-kammersaal on mitmekülgne kultuurikeskus, kus lisaks 35–40 kontserdile aastas korraldatakse veel loenguid, aktusi, konverentse, kunstinäitusi.

Juba aastaid  on toimunud Ilmari eestvedamisel loodusfestival „Las jääda ükski mets“. Ilmar Kõveriku elutööks võib pidada Helme kihelkonnast pärit tuntud inimeste elu ja loomingut tutvustava üritustesarja „Juured. Tuntud inimesi Helme kihelkonnast“ algatamist ja läbiviimist alates 2000 aastast. Nende 19 aasta jooksul on toimunud üle 200 kohtumise.  

Nimetatud tegevust võib käsitleda kui Helme kihelkonna vaimse keskkonna kujundamist ja loodus- ja pärandkultuuri kaitsmist. Ilmar Kõverik on toonud kohtumistele kirjanikke, kunstnikke, teadlasi ja nende järeltulijaid, hoides sellega nende sidet juurtega ning andes palju huvitavat teavet kohalikule rahvale.

Nii „Juurte“ üritused kui ka huvitavamad kontserdid kirik-kammersaalis ja olulisemad loodusnädala üritused on jäädvustatud DVDplaatidele. Ilmar Kõverik on loonud ka Tõrva Kirik-kammersaaali raamatukogu, kus on võimalik tutvuda „Juurte“ sarja inimeste kirjutatud või neid puudutavate raamatute ja DVD filmidega ning sarjas osalenute fotodega.

Ilmar Kõverik on tuntud ka suurepärase fotograafina, kes liigub nii kirik-kammersaalis kui mujal Mulgimaal ikka, fotoaparaat kaelas, et jäädvustada erinevaid kultuurisündmusi ja inimesi.

Ilmar Kõveriku suhtumist oma töösse iseloomustab tema enda lause : „Et väike koht saaks suureks, mitte ainult rahva arvult, vaid ka vaimult, selleks kultuuriasutused ja nende töötajad ju ongi“.

Ilmar Kõverik on pälvinud mitmeid kõrgeid tunnustusi:

2008. aastal Valgamaa teenetemärk;

2010. aastal Muinsuskaitseameti parima muinsuskaitsja tunnustus;

2011. aastal Valgetähe teenetemärk, Valgamaa kultuuripärli aunimetus;

2013. aastal Valgamaa pärandihoidja elutöö sõlg;

2015. aastal Tõrva linna Mari Kulli nimeline kultuuripreemia.

Ka ETV saade "Prillitoos" tegi lõigu Ilmar Kõverikust https://etv.err.ee/1019687/prillitoos

Mulgi Kultuuri Instituut annab Mulgimaa Uhkuse auhinda välja alates 2012. aastast. Auhinna eesmärk on tunnustada inimesi või organisatsioone, kes oma pikaajalise tegevusega on Mulgimaa pärandihoidjad, väärtustavad mulgiks olemist ning on andnud oma panuse Mulgimaa heaks.