Uudised

Mulkide jätkuseminar

23. november 2018 kell 18:30

23. novembril toimunud seminar oli jätk 29. septembril toimund suvelõpuseminarile, mille raames loodi Mulgimaa ajaloo stendide kontseptsiooni.

Reedene koosviibimine algas sarnaselt eelmisele korrale Abja Accordionbandi esinemisega, kus olid esindatud teosed Bachist, bandi enda juhendaja, Valdo Värgini.

Päeva juhatas sisse veel viimaseid päevi Mulkide vanema tiitlit kandev Peeter Rahnel. Seejärel jõuti päevakava põhituumani, ajaloo esitlusteni. Seminaril tutvustas Maile Kreevs ajaloolise materjali kokkupaneku protsessi ja koostööd nii MKI-ga kui graafilise disaineriga, kes tema arvates oli toonud esile just õiged nüansid. Seminaril esitleti järgmiseid teemasid: Mulgimaa üldiselt (keel, nimi ja rahvarõivad), Linavabrikud; Talude päriseksostmine; Mulgi häärberid ja Laadad Mulgimaal. Vastavasisuliste stendidega võisid tutvuda ka huvilised ise.

Ajaloosisulised arutelud juhatasid sisse ka Mulgimaa Peremängu eestvedaja Jaanika Toome, kes varasemate aastate tegevusplaane tutvustas ja 2019. aasta suve tarbeks ideid kogus.

Päeva lõpetuseks jaguneti töötubadesse, päevakeskuses sai valmistada mulgimustrilisi piparkooke. Mulkide ajalugu lõimiti läbi Maile Kreevsi koostatud mulgi toidu teemaliste viktoriiniküsimuste. 2017. aastal kanti Mulgimaalt Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse mulgi kapsad, mulgi korp, mulgi kama ja arhailine mulgi muster, 2018 lisandus muuhulgas ka Mulgi toit.

Käsitöötoas sai lisaks kaaruspaela tegemisele tutvuda ka ajaloo õpetaja Kreevsi koostatud Mulgi arhailise mustri ettekandega, kus tutvustati Mulgi mustri ajalugu ja selles kujutatavate sümbolite tähendusi. Keele töötoas tutvuti erinevate Mulgi keelsete väljaannete ja nende sisulise läbitöötamisega.