Uudised

Selgus Mulgimaa elamuskeskuse arhitektuurikonkursi võitja

13. september 2017 kell 16:26

Täna kuulutati välja Mulgi elamuskeskuse arhitektuurikonkursi võitja!

Täna kuulutati Kivimäe turismitalus pidulikult välja Mulgimaa elamuskeskuse arhitektuurivõistluse tulemused, mille eesmärgiks on kavandada Valgamaale Helme valda uus mulgi lugude ja mütoloogiaga seotud ning elamusi pakkuv külastuskoht. Konkursi võitis ideekavand pealkirjaga „Mulgifunktsionaalne“, mille autorid on Helen Rebane, Kaie Kuldkepp, Elo Liina Kaivo ja Tanel Teder arhitektuuribüroost Nüüd Arhitektid OÜ.

Mulgi Kultuuri Instituut soovib Mulgimaa elamuskeskuse rajada Sooglemäe maaüksusele, mis asub Ala külas, Helme vallas Valgamaal. „Loodan, et Mulgi elamuskeskusest kujuneb tulevikus maamärk nii mulkidele kui ka kogu piirkonnale, olles mulgi identiteedi hoidja, arendaja ning mulkide ühendaja. Arhitektuurikonkursi tulemused lubavad sellesse veelgi rohkem uskuda ning Mulgi Kultuuri Instituudil arendusprotsessiga kiiresti edasi liikuda,“ sõnas Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Kaja Allilender.

„Konkursi võitis vaieldamatult tuigevaim kavand, mis paistis silma täna objektil olemasolevate ja uute hoonete hea omavahelise paigutuse poolest. Kuigi iga hoone kannab endas unikaalset karakterit, tekib neist kokkuvõttes üks terviklikult hoomatav ansambel,“ selgitas konkursi žürii liige arhitekt Karin Bachmann. „Ideekavand püüab aktiveerida kogu krunti ja selle lähiümbrust, kaasates ühtlasi Õhne jõe. Teel paiknevad installatsioonid lisavad jalutamisele põnevust, on arendavad ja kaasavad, mille tekitamine oli ka konkursi üks põhieesmärke.“

Konkursi lähteülesande kohaselt peab uue keskuse ideekavand vastama vähemalt neiljale järgnevale põhiväärtusele: Elamuskeskus on (füüsiline) maamärk nii mulkidele kui ka kogu piirkonnale; Elamuskeskuses on seotud mulgi lugu ja mütoloogia; Elamuskeskus on eksperimenteeriv, arenev ja kaasav ning seal peaks kasutama nutikaid lahendusi kõikides energiasäästlikes hoonetes, rajatistes ja atraktsioonides; Elamuskeskuse põhiväärtus on nutikus, mis tuleneb mulkide ajalooliselt tuntud iseloomujoonest, mis on olnud aluseks mulkide jõukusele, hariduse omandamisele, tarkusele ja mõjuvõimule.

Elamuskeskuse ideekonkurss toimus juunist augustini, konkursile laekus kokku viis tööd, mis kõik kvalifitseerusid.

Võistlustööd: https://www.dropbox.com/sh/djika1rgnecvrfi/AADmNOXqUSNvE6fCZ0oJXy1Na?dl=0

Võidutöö „Mulgifunktsionaalne“ meeskond pälvib 7000 euro suuruse preemia, mille annab välja Kultuurkapital.

Konkursi II ja III kohta jäid žürii otsusel jagama ideekavandid MULGI DNA (Autorid: Kalle Vellevoog, Kersti Nigols ja Paulina Pähn arhitektuuribüroost JVR OÜning Tiiu Truus, Annika Liivo, Maili Tannenberg Stuudio Truus OÜ´st) ja SÕÕR (Autorid: Margit Argus, Margit Aule, Katariina Teigar ja Laura Ojala büroost KAOS Arhitektid OÜ). Mõlema töö autoreid tunnustatakse 5250 eurose preemiaga.

Ergutuspreemia 2 500 € pälvis töö nimega MIA OLE MULK, mille autorid on Ain Kalberg, Mari Renno, Kersti kernumees ja Mihkel Urmet arhitektuuribüroost TEMPT OÜ.

Lisainfo:

Maido Ruusmann, Tõrva linnapea, žürii esimees

Tel 529 7969; maido@torva.ee

Karin Bachmann, Eesti Arhitektide Liit, žürii liige

Tel 5348 7656; karin@kinoline.ee