Uudised

Tarvastu kool kingib Eestile juubeliks 100 järve jooksu

27. mai 2017 kell 09:37

Tarvastu gümnaasiumi algatus kulmineerub üle-eestilise teatejooksuga ümber Eesti suurima sisejärve – Võrtsjärve.

Tarvastu koolipere jooksis juba sügisel 2015 ümber Võrtsjärve ja sai sellest suurepärase elamuse.

Tookordne esimene ümber Võrtsjärve jooks oli teatejooks, enamik õpilasi läbis ühe kilomeetri pikkuse vahetuse, treenitumad ka mitu. Teatepulga küljes olnud GPS näitas lõpuks, kui ring täis sai, 99,9 km. Aega kulus terve koolipäev, 7 tundi ja 41 minutit.

Jooks algas kooli staadionilt päripäeva ümber Võrtsjärve suuremaid ja väiksemaid teid pidi. Autoga viidi jooksjad ette ja bussiga korjati oma vahetuse lõpetanud seejärel peale.

“Jooksin minagi tookord ühe vahetuse, üks õpilane pidi pooleli jätma ja jooksin ise vahetust edasi,” räägib jooksu eestvedajast võimlemisõpetaja Marge Almre, kes osaleb paljudel järvejooksudel üle Eesti ja püüab jooksulusti õpilastessegi süstida. Kuna lapsed ja kogu koolipere oli vaimustunud ümber Võrtsjärve jooksust, mõeldi, et see ei saa mingil juhul viimaseks jääda. Kui tuli algatus meie riigi juubeliks kingitusi teha, haarati jooksuideest kinni.

“Samas otsisime seost, mis ühendaks seda meie riigi saja aastaga, ja siis see plahvatas – kingime saja järve jooksu,” selgitab idee sündi MTÜ Tarvastu Kool juhatuse liige Piret Kuropatkin, kooli logopeed ja eesti keele õpetaja.

Eestis on üle tuhande järve, mis enamasti asuvad looduskaunites paikades. Osal neist toimuvad ka ümber järve jooksud, ent hulk huvitavaid radu on veel avastamata. Miks mitte tuua aga ühele kaardile seniste kõrvale ka uued järvejooksud ja ühendada need ühtseks jooksusarjaks, leidsid nad. Kingitus ju missugune EV 100. sünnipäevaks!

Samas annaks see jooksuharjumustele noorte seas laiema kandepinna ja pakuks kodukoha kaunite järvede avastamise rõõmu läbi sportliku võtme.

“Tahame selle suve ja sügisega jooksusarja üle Eesti käima lükata, loodame, et kohalikud ettevõtted tulevad sponsoriteks ja innustajateks neile jooksudele,” jätkab MTÜ Tarvastu Kool teine juhatuse liige Haja Ojarand.

Tähtis on, et üle Eesti toi­mu­­vatest järvejooksudest end kodulehel registreeritaks. Siis saavad osalised ka diplomi EV 100 logoga ning kleepsu, samuti huvilised end sellele jooksule kaugemaltki kirja panna.

Ühtlasi oodatakse pilte ja videoklippe, mida saab üles laadida FB-lehele.

Kuigi eeskätt on sari mõeldud noortele jooksu ja liikumise juurde toomiseks, oodatakse sellega ühinema igas vanuses inimesi. Ja mitte ainult jooksma, vaid muulgi moel liikuma, kas või matkama ümber järvede.

Sarja lõpetab teatejooks ümber Võrtsjärve
Küll on sarja lõppüritus, maakondade teatejooks ümber Võrtsjärve, mõeldud eeskätt lastele ja noortele. See toimub suve lõpus 2018 ja sel osaleb igast maakonnast üks paarikümneliikmeline esindus.

Esimesed jooksud või matkad ses sarjas on juba tehtud. Otsa tegi lahti naabervalda jääva Kulli järve matk veebruaris, kus üks sealne suguvõsa, tittedest vanavanemateni välja, tähistas Eesti sünnipäeva ligemale kahe kilomeetri pikkuse matkaga. Kuna järve kaldad on soised, ongi ümber järve võimalik käia vaid talvel.

Tarvastu gümnaasiumi algklasside õpilased jooksid sel kevadel ümber Tarvastu paisjärve, lasteaialapsed aga ümber Soe paisjärve.

Allikas: Maaleht