Uudised

Vello Jaska esitleb oma raamatut "Kauge aja kutse"

30. juuli 2016 kell 10:22

Raamat jutustab Karjatnurme küla inimestest ja ajaloost.

Kolmapäeval, 3. augustil algusega 18 00 esitleb Vello Jaska Karjatnurme külaplatsil (vihma korral päevakeskuses) oma äsja ilmunud raamatut "Kauge aja kutse".

Teos sisaldab muljeid ja meenutusi Mulgimaal Helme vallas olevast Karjatnurme külast ning selle küla elu ja ilmet kujundanud inimestest.

Teose „Kauge aja kutse“ põhisisuks on elustada mälupiltide abil Mulgimaal Helme vallas oleva väikese Karjatnurme küla mõningaid arengujooni ja püüda lugejateni tuua olulisemaid seiku seal elanud ning hetkel elavate inimeste  elukäsitlusest ja mõttemaailmast. 
Karjatnurme küla ja sealne rahvas on näinud läbi aegade nii raskemaid kui ka helgemaid aegu. See on olnud ohvriterohke sõja tallermaaks, on tulnud üle elada pimeda nõukogude aja veidrusi ja ängistusi ja on tundnud ülimat rõõmu iseseisva Eesti riigi sünnist ning taassünnist. Kuid olgu aja keerdkäigud millised tahes, on kõige toimuva keskpunktis olnud ikkagi inimesed, antud paikkonna elanikud.    
Kuna „Kauge aja kutse“ on ilukirjanduslik teos, on autor seadnud endale ülesandeks kajastada Karjatnurme külas toimunut elamuslikult ja läbi huumoriprisma ning näidata esmajoones kõike head ja ilusat, mis on selle väikese küla elanikke ühendanud ning aidanud ühiselt edasi minna. Selle täitumist on hõlbustanud asjaolu, et Karjatnurmes on elanud läbi aegade töökad, elujaatavad, huumorimeelsed ja vaimuerksad inimesed. Lisaks sellele on Karjatnurme külast võrsunud inimesi, kes on oma tegevusega toonud tuntust nii oma kodukülale, koduvabariigile kui ka raja taga. Just selle paikkonna inimesed ja nende tegevuse jäädvustamine ongi olnud kõnesoleva teose kirjutamise ajendiks. 
Raamatu „Kauge aja kutse“ kirjutamisel on abiks olnud valdav osa Karjatnurme küla elanikest. Teate, et nende tööd ja tegemised saavad raamatukaante vahele talletatud, võtsid nad vastu suure rõõmu ja rahuldusega. Ja on lausa imetlusväärne, missuguse entusiasmiga nad asusid eluteele jäänud mälestusi kirja panema. Olen selle eest kõikidele väga tänulik. 
Kuna teose sündmustik leiab aset Mulgimaal, on tekstis paljude tegelaste ütlused ja mõtted edasi antud ehedalt, mulgi murdes. 
Kirjasõnale lisaks on sündmustiku täiendamiseks paigutatud teosesse hulk asjakohaseid mustvalgeid- ja värvifotosid.

Lisainfo: Vello Jaska vello.jaska@gmail.com