Uudised

Tartu rahvaluuleteadlased väisasid Mulgimaad

22. juuni 2016 kell 11:55

Tutvuti Tarvastu kihelkonda jäävate paikadega.

Akadeemiline Rahvaluule Selts (ARS) Tartust lõpetas oma tänavuse hooaja traditsioonilise väljasõiduga. Seekord otsustati teha ring ümber Võrtsjärve ja tutvuda erinevate põnevate paikadega, mis järve äärde jäävad. Käidi Rannus, Meleskis ja pikem peatus tehti ka Mulgimaal Tarvastus.
Tarvastu kirikus tutvustas kirikuõpetaja Elve Bender külalistele kirikut ja rääkis põnevaid fakte hoone ja selle sisustuse ajaloost. Samuti said huvilised vaadata kaht sel suvel kirikus eksponeeritavat näitust: Ain Varese maalinäitust ja Tarvastu käsitöökoja naiste näputööde näitusmüüki. Pikemalt peatuti ka legendaarsel Tarvastu kirikuõpetajal Harri Haameril, kelle 110. sünniaastapäeva tähistatakse Tarvastus 8. juulil.
Pärast kiriku külastamist läks sõit edasi Kivilõppesse, kus teejuht Kristi Ilves näitas matkalistele Kalevipoja ja Vanapagana kive ning tutvustas nendega seotud legende. Rahvaluulespetsialistidele pakkus erilist huvi fakt, et Kalevipoja kivi, mis legendi järgi olevat Tartumaalt lendu lastud ja kaugemale lennanud, lösutab tegelikult järve madalas kaldavees, aga Vanapagana kivi asub paarsada meetrit kaugemal lepikus. Kas kivide juures olevad nimetähised on kunagi kogemata vahetusse läinud või on tegu kellegi vembuga, jääb teadmata. Seega on ühest legendist võrsunud teine. Rahvaluuleteadlastele annab see lugu aga põnevat uurimisainest.
Kivilõppest sõitis suur turismibuss mööda käänulisi külavaheteid Suislepasse, kus mõisavalitseja tutvustas lühidalt mõisahoonet ja saalis sai vaadata Suilsepa-ainelist näitust. Ära vaadati ka kuulsad näljaajal kaevatud Suislepa koopad, imetleti Õhne jõe ilu ja omanäolisi paadikuure. Retk lõppes Võrtsjärve-ainelise viktoriiniga.