Uudised

Maailma esimene mulgikeelne räpilugu on valmis

28. mai 2023 kell 20:09

Suurimates voogedastusplatvormides on nüüd leitav täiesti esimene mulgikeelne räpplugu „Uusmulgi lugulaul“, mida esitab juba 90ndatel riimide kokkuseadmisega algust teinud legendaarne räppar Tommyboy. Värske räpplugu räägib humoorikas võtmes juurte juurde naasmisest ning valmis 31. mail avatava mulkide maamärgi ehk Mulgi Elamuskeskuse püsinäituse jaoks.

Loo teksti autor ja esitaja Toomas „Tommyboy“ Tilk sõnas, et endise pärnakana on tema teed mulkidega ristunud juba maast madalast ning idee mulgi keeles räppida tundus koheselt suurepärane. „Tänast Eesti elu vaadeldes ja mõtiskledes selle üle, mis meid siis rahvusena võiks päriselt ühendada, loomulikult peale maksude, hapukapsa ja ühiste laulupidude, jõudsin tõdemuseni, et kõik põlised rahvakillud on need juured, mille peale on kogu me maa kasvanud,“ arutles räppar. „Justnimelt, kõik meie pärismaalased - mulgid, setod, saarlased, kihnlased ja teised - on oma keelte ja kombestikega andnud tugeva vundamendi rahvusele nimega eestlased. Ja kuna linnast tagasi maale kolimine on viimastel aastatel jälle hoo sisse saanud siis võiks öelda, et see lugu kirjutas ennast ise!“

 Kauaoodatud mulkide maamärk - Mulgi Elamuskeskus rajati endisesse Sooglemäe talukompleksi. Keskus on mulgi identiteedi kandja, ühtaegu nii vaatamisväärsus, muuseum, infokeskus, sündmuste korraldamise koht kui kohalike teenuste-toodete müügikoht. Peamine eesmärk on loomulikult mulgi pärandkultuuri tutvustamine läbi atraktiivse ekspositsiooni, mille osaks sai ka uhiuus mulgikeelne räpplugu üheskoos mulgi hümni ja teiste mulgikeelsete rahva- ja lastelauludega.

 Humoorikas ja kaasav väljapanek keskuses annab kokkuvõtte ja tutvustuse mulkidest, mulgi värgist ja Mulgimaast, tõstab huvi ja austust mulgi kultuuri vastu ning tõstab mulkide uhkust oma juurte üle. Mulgid on selline rahvuskilluke, keda iseloomustab nutikus, ettevõtlikkus ja usk „et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab“. Just tänu nendele iseloomuomadustele ostsid mulgid end vabaks, said edukaks, jäid truuks oma põhiväärtustele, investeerisid haridusse ja kinnisvarasse. Mulkide loomuomane mõtteviis - kui midagi ei meeldi, tuleb ise teha sh. kui vaja, siis riiki juhtida, kui vaja, siis välja mõelda – on teinud nendest iseteadliku rahvuskillu.

 Selleks, et ka tavaeestlased saaksid „Uusmulgi lugulaulust“ paremini aru, tehti loost ka eestikeelne variant. Loo teksti kirjutas/esitab Toomas „Tommyboy“ Tilk, muusika autor on Kaspar Kadastik ja kaasprodutsent Jan Pillav. Teksti tõlkis mulgi murdesse Kristi Ilves ja singlid kujundas Karmo Ruusmaa.

 Vaata lisa Facebookis: Mulgi Elamuskeskus.

Kuula mulgi murdes versiooni Spotifys:

Tommyboy – Uusmulgi lugulaul MLK (muusika Kaspar Kadastik, Jan Pillav/sõnad Toomas Tilk) 

https://open.spotify.com/album/5p5nM66mr9pmwXYvdJYQBY?si=eNBUppmjSRONiykddvUd3w

Kuula eestikeelset versiooni Spotifys: 

Tommyboy – Uusmulgi lugulaul EST (muusika Kaspar Kadastik, Jan Pillav/sõnad Toomas Tilk)

https://open.spotify.com/album/6JZSaKjgzmjzWwzaejBzIh?si=HNuvpaCVSe6JLKIdLNCi_w