Uudised

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia ootab huvilisi septembris mulgi keele kursusele

12. august 2020 kell 13:30

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias algab 10. septembril mulgi keele ja kultuuri kursus, mida juhatavad professor Karl Pajusalu ning mulgi keele õpetajad Alli Laande ja Kristi Ilves. Kursusele on oodatud kõik huvilised ja kursus on osalejaile tasuta.

Kultuuriakadeemia õppedirektor Ave Matsin ütles, et see on esimene mulgi keele kursus Viljandi kultuuriakadeemias. “Juba praegu saavad õppijad end kursusele kirja panna. Lisaks üliõpilastele ootame ka teisi mulgi keele huvilisi,” sõnas Matsin ja lisas, et kuna kultuuriakadeemia tegeleb Eesti pärimuskultuuri uurimise ja mõtestamisega, on kõik meie pärimuse osad, sh erinevate Eesti piirkondade keel, oluline.

Matsini sõnul on koostööd Tartu ülikooli Lõuna-Eesti keele- ja kultuuriuuringute keskusega varemgi tehtud. “ Seni pakkusid nad meile võru keele õpet. Huvi mulgi keele õppe vastu tuli akadeemias seoses omakultuuri ainete mooduli väljatöötamisega, mille raames pöörasime rohkem tähelepanu Viljandi paikkonna võimaluste paremale ärakasutamisele. Sellest said alguse ka mitmed koostöökursused Eesti Pärimusmuusika keskusega.

Tartu ülikooli eesti keele ajaloo ja murrete professor Karl Pajusalu ütles, et Tartu ülikoolis on sarnane mulgi keele kursus üle paari aasta ikka olnud. Nüüd tuleb see siis Viljandis ka. “Ku Tartus räägime rohkem keeleteadusest ja ajaloost, siis Viljandis tahame õppijad eelkõige mulgi keele ja kultuuriga tuttavaks teha. Loeme palju vanemaid ja uuemaid tekste, näiteks rahvalaule, muidugi õpime ka mulgi sõnavara ja teeme selgeks mulgi keele põhijooned, õpime ka suulist ja kirjalikku välejndusoskust, hääldust, vaatame üle mulgikeelse kirjavara,” rääkis Pajusalu.

Kursuse läbiviimist rahastab kultuuriministeeriumi Eesti Rahvakultuuri Keskuse Mulgimaa pärimuskultuuri toetamise meede.

Toimumise aeg: 10. september – 19. november 2020 neljapäeviti kell 16–18.

Toimumise koht: Posti 1, Viljandi (Viljandi Kultuuriakadeemia)

 

Lisainfo ja kursusele registreerimine:

Eva Saar

TÜ Lõuna-Eesti keele ja kultuuriuuringute keskus

Tel 7375422, eva.saar@ut.ee