Uudised

Tõrva Loits on unikaalne

17. juuli 2016 kell 14:29

Sellises mastaabis showd Eestis mujal ei tehta, kinnitab Mart Koldits.

Juba kuu aja pärast, 13. augustil avab Tõrva Loits külalistele uksed ning pakub retrospektiivi iseseisvumise ja vabaduse tähendusest läbi aastakümnete.

Üritus kannab alapealkirja "Tere Perestroika? 1991 vs 2016" ning vastavalt oma „isule" leiab ürituselt nii väiksemat kui suuremat tähendust ajaloole.

Pealavastaja Mart Koldits ütleb, et selle aasta Tõrva Loitsu lavastuslik idee sündis juba eelmisel aastal. „Tähistame ju tänavu taasiseseisvunud Eesti Vabariigi 25. aastapäeva.

Järjekordne rekord vabariigi kestmises tasub kindlasti väärtustamist ning miks mitte teha seda tagasivaatega nendesse aegadesse. Nii saigi lavastuse peamiseks teemaks laulva revolutsiooni ideaalide ja vajakajäämiste humoorikas prisma."

„Tere perestroika mõtte käisin küll ehk mina välja, kuid pigem on see siiski kollektiivne idee," on loovjuht Reigo Ahven omaselt tagasihoidlik. „Elus on juba kord nii, et võime küll teada, et kodu, asutus või siis riik vajab remonti, aga lükkame seda aina edasi.  Kes see ikka tolmutama tahab hakata. Nii loodame, et selle teeb keegi teine meie eest ära. Paraku võimegi lootma jääda," lisab Ahven. 

Tõrva Loitsu kontserdiga ärgitatakse inimesi kaasa mõtlema perestroikaaegsetele ideaalidele ja sellele, mis jäi tegemata, et me seda saavutanud pole.

Mõtlikult ütleb Ahven justkui endale, et  mõttemudel on tihti see, mis protsessi pärsib ning lisab: „Kodanikuaktiivsus pole üksnes see kui iga nelja aasta tagant valimas käid, vaid see kõik algab väiksematest asjadest. Ei tohi võtta lamba hoiakut, keda saab karjatada."

Siiski leiab loovjuht, et etenduse puhul on tegemist nn ägeda suguvõsa kokkutulekuga, mis küll proovidega alles formuleerub, kuid kulmineerub kontserdiga.

Pealavastaja Mart Koldits lisab, et kahtlemata on tegemist ainulaadse formaadiga. „Sellises mastaabis showd Eestis mujal ei tehta. Tõrva on väike linn ja kauges lõunas, kuid siinne üritus on Eesti bändidele erakordne võimalus sellises shows oma muusikat presenteerida. Üheskoos annavad endast parima nii rokibändid, amatöörid ja sellel kõigel on oma kindel stoori, mis kokku lavastatud verd tarretama panevate trikkide  ning hingematvate tule- ja veelahendustega." Üritusele annab, aga hoo sisse ansambel Kuldne Trio, mis oma muusika ja kvaliteethuumoriga oli paljudele nõukogude Eesti hallis ja absurdses karmuses leevendavaks vahepalaks.

„Igal aastal püüame publikule uusi efekte pakkuda ja nii ka sellel korral, kui kontserdi teises osas on laval korraga kolm ägedat bändi (JMKE, Vennaskond, Elephants from Neptune), kes pole varem inimkonna ajaloos ühiselt musitseerinud. Kahtlemata on tegemist muusikalise esmaesitlusega," naerab Ahven.

Oma mahlakate ütlemistega vürtsitab kontserti ka endine riigikogulane Mihkel Raud. „Mihkel tuli hea meele ja pika sammuga kampa. Tema on suurepärane näide sellest, et inimene hoolib nii oma kui teiste peredest ja riigist üldiselt. Ühtlasi tunnistab, et tema tegemised vajavad perestroikat ja inimesed ei pea alati vooluga kaasa minema, sest see võib tihti illusioon olla," ütleb Ahven.

Korraldajad siiski toonitavad, et üritus pole kindlasti üksnes poliitika maiguline ja võõrsõnade leksikoniga sammu ei pea pidama. Tegemist on jätkuvalt pereüritusega, kus kunstiline vabadus sissepõimitud.

"Tere Perestroika? 1991 vs 2016" etendusel luuakse erinevaid videoinstallatsioonide lahendusi, kus kasutakse ära nii looduslikud pinnad kui projektori ja LED ekraani sümbioosina tekkinud audiovisuaalseid  lahendused.

„Kindlasti pole midagi sellist Lõuna-Eestis varem nähtud. Seega ei pea muretsema need, kes ei näinud Red Hot Chili Peppers`i esinemist, sest me toome võimalikult suure osa sellest Tõrva," ütleb loovjuht võidurõõmsalt.

„Kui tavaliselt on korraldajate eesmärgiks müüa võimalikult palju pileteid, siis meie eesmärk on teha kontsertetendus, mida on põnev kuulata ja vaadata nii vanematel, lastel kui vanavanematel ning seda piiratud mahus, mille raames hinna ja mahu suhe on vaieldamatult parim Eestis," toonitab Ahven ürituse erilisust ning seda, et pileteid müüakse vaid 4000.

Tõrva Loitsu kvaliteedimärkideks on: Reigo Ahven (loovjuht), Märt Agu (koreograaf), Mart Koldits (pealavastaja), Indrek Leht (tuleskulptuuride arhitekt), Magnus Müürsepp (tehniline pealik),

Andres Mirme (eriefektide võlur), Ringo Muhhin (valgustustehnika virtuoos) ja paljud teised.

Tõrva Loits facebookis.