Uudised

Mulgimaale rajatakse Tiibeti traditsioonilise meditsiini kool

11. september 2015 kell 11:17

Väluste endisesse koolimajja rajatakse Tiibeti traditsioonilise meditsiini kool.

 

Mittetulundusühing Eesti Tiibeti Traditsioonilise Meditsiini Akadeemia ostis Väluste koolimaja juunikuu esimestel päevadel. Majast, kus kunagi anti lastele kooliharidust ja tegutses lasteaed, saab Tiibeti traditsioonilise meditsiini kool.

Esimene kursus, Ku Nye massaaži algkursus algab seal täna, aga 17. septembril koguneb juba märksa suurem hulk inimesi farmakoloogiat õppima.

Akadeemia peakoordinaatori Viivi Käärma jutu järgi sattusid nad Välustesse tänu juhusele ja Tiibeti meditsiini õpetaja doktor Nida Chenagtsangi julgustusele. Rahvusvahelise Tiibeti meditsiini akadeemia süsteemi kuuluv Eesti haru asutati Tallinnas 2008. aastal. See tegutses üksnes rendipindadel, kuid ajapikku küpses mõte leida päris oma koht. Kõigepealt otsiti seda Tallinnast ja selle ümbruskonnast. Kui doktor Nida Chenagtsang tuli Eestisse kursusi andma, soovitas ta kohta ka kaugemalt otsida. Peagi satuti Väluste koolimaja pakkumisele ning ühel varahommikul sõitis Viivi Käärma õpetaja õhutusel seda vaatama.

«Mina mõtlesin, et ei-ei-ei, see on liiga kaugel ja lisaks veel kehvas seisus,» meenutas Käärma. Ta läks Tallinna tagasi ja hakkas õpetajale rääkima, miks sellele majale ei maksa mõelda.

«Mida rohkem ma rääkisin, seda rohkem hakkas talle see meeldima. Järgmise päeva õhtul olime siin koos tagasi. Ta nägi siin väga suurt perspektiivi.»

Doktor suutiski lõpuks teisi veenda, et too vana koolimaja on niisuguse asutuse jaoks väga hea paik.

Lisaks kursustele pakub akadeemia nii meditsiini kui massaaži ja teraapiate tsükliõpet. Seal õpib mitu arsti ja meditsiiniõde ning ka Viivi Käärma on õeharidusega. Need tõsiasjad kinnitavad asjaosaliste väidet, et Tiibeti traditsiooniline meditsiin ei vastanda ennast lääne meditsiinile, vaid need täiendavad teineteist.

«Kui võtame Hippokratese, siis tema rääkis kolmest elemendist: õhk, tuli ja tuul. Tiibeti meditsiin räägib viiest elemendist: ruum, liikumine, tuli, maa ja vesi. Hippokratesega on sel väga palju sarnast,» kõneles Käärma. Ent mõistagi leidub ka erinevusi.

«Lääne meditsiin on väga füüsiline, Tiibeti meditsiin paneb rohkem rõhku vaimsele poolele,» märkis terapeut Jaanus Lelle. Teda võib pidada Väluste koolimaja ümberkohandamise eestvedajaks, sest ta on leiba teeninud ehituses ja tunneb seda valdkonda.

Osaks kohalikust elust

Ehitustöid on plaanis jätkata ja muuta maja selliseks, et lisaks kursustele leiaks see kasutust raviasutusena. Nagu Jaanus Lelle märkis, on eesmärk luua avatud koht, kuhu inimesed saavad pöörduda mitmesuguste murede korral.

Muu hulgas soovivad Tiibeti traditsioonilise meditsiini kasutajad saada osaks Väluste kandi kohalikust elust. Mõned inimesed on nende sõnul juba uurimas käinud, mis koolimaja juures sünnib, ning vallavalitsuse suhtumine on olnud algusest peale toetav. 

18. septembril kavatsetakse korraldada tagasihoidlik avamisüritus.