Uudised

Valgamaa mulgid liiguvad ühise omavalitsuse suunas

22. aprill 2015 kell 17:33

Tõrva linnavolikogu otsustas teisipäeval alustada läbirääkimisi Hummuli, Helme ja Põdrala vallaga uue omavalitsuse moodustamiseks, mis koondaks ühe katuse alla Valga maakonna mulgi omavalitsused.

Kolme valla ja Tõrva linna ühinemise korral moodustuks umbes 6500 elanikuga omavalitsus, mis oleks Valga linna järel suuruselt teine omavalitsus Valga maakonnas.

„See on õige mõte liita kokku kõik Valgamaa mulgi omavalitsused,“ ütles Valgamaa omavalitsuste liidu esimees Agu Kabrits (pildil keskel) Lõunaeestlasele. Tema sõnul sünnib Tõrva ja kolme valla ühinemisel omavalitsus, mis on ajaloos tuntud Helme kihelkonnana. „Sellel on tugev ajalooline vundament.“

Kabritsa sõnul on Tõrva ja ümberkaudsete valdade elu omavahel läbi põimunud, mistap on ühinemine loomulik asjade käik. Pealegi tuleb arvestada, et piirkonnas elanike arv väheneb. Käesoleva aasta alguses elas Tõrvas 2855 elanikku, Helme vallas 2045, Hummuli vallas 854 ja Põdrala vallas 786 inimest.

Valgamaal on Kabritsa sõnul kokku lepitud, et maakonnas pole üht domineerivat tõmbekeskust, nagu näiteks Võru linn Võrumaal, vaid aetakse kolme keskuse poliitikat. Nendeks keskusteks on Valga, Tõrva ja Otepää, mille ümber elu Valgamaal üha rohkem koondub.

Mida tulevik Valga maakonna jaoks toob, on Kabritsa sõnul aga raskesti ennustatav. „Kui mulgi omavalitsuste ühinemine läheb hästi, siis võivad mõtted kanduda ka ühise Mulgimaa moodustamise suunas,“ ütles Kabrits.

Praegu on ajalooline Mulgimaa ära jagatud Viljandi ja Valga maakonna vahel. Olukord sarnaneb mõneti seto valdade jagunemisele Võru ja Põlva maakonna vahel, mis võib valdade ühinemist takistada.

„Maakonna piir ei tohiks olla ühinemisel takistuseks, aga ega ta asja kergemaks ka tee,“ on Lõunaeestlasele öelnud omavalitsuste ühinemisi nõustav Sulev Valner.

Setomaa omavalitsuste maakonnaülest ühinemist kommenteerinud Seto Kongressi vanemate kogu liige Igor Taro on Lõunaeestlasele öelnud, et riigireform võiks lisaks omavalitsustele puudutada ka maakondi. „Kui perspektiivis on suurem riigireform, siis kui vallapiirid pole kivist, siis kas maakonnapiirid on kivist?“ küsis Taro.

Sellega nõustub ka Kabrits, öeldes, et 15 maakonna säilitamine praegusel kujul ei pea olema eesmärk omaette. Eelkõige sõltub aga mulkide suurem koondumine mulkidest endist.

Tõrva linna, Hummuli, Helme ja Põdrala valla ühinemine planeeritakse läbi viia koos 2017. aasta kohalike volikogude valimisega.

Arved Breidaks

Allikas: Lõunaeestlane 22.04.2015