Sündmused

18
veebruar

Käsihöövlite õpituba

Loodi mõis, Loodi küla Viljandimaa

Ei tolmule ehk kuidas lõpetada lihvimine ja õppida armastama käsihöövlit.

Õpitoas tuleb rohkem või vähem juttu ja tubli jupp praktilisi näiteid ja katsetusi. 

Põhifookus on metallkerega höövlitel. Puithöövlite osas räägitakse jaapani ja euroopa höövlite erinevustest ja Krenovi ning Hocki höövlitest.

Mis teeb höövlist hea höövli – höövlite ajalugu, 19. sajand, 20. sajandi esimene ja teine pool. Blogid maailmast mida uskuda ja mida mitte.
Miks üldse kasutada käsihöövlit – mille poolest erineb hööveldatud puit teistel viisidel töödeldud puidust ja miks (praktilised näited). Kuidas erineb hööveldatud pinna viimistlemine.
Höövli töölepanek – mida teha tutika (või siis vana ja käestlastud) höövliga enne, kui seda sihtotstarbeliselt kasutada saab. Tera, laastumurdja, kelgu, talla ja höövlisuu korrastamine, höövli kokkupanek ja seadistamine.
Höövlitera terituse erinevus – jaapani ja euroopa viisid, tera ettevalmistus, Lie-Nielseni joonlaua meetod.
Eri tüüpi höövlid eri tööde jaoks – korphöövel, plokkhöövel, valtsihöövel, tappide hööveldamine, faaside hööveldamine.
Puit kui hööveldatav materjal – erinevate puiduliikide hööveldamine, müüdid ja tegelikkus.
Praktiline käsitsi hööveldamine – töövõtted. Serv-servaga liite tegemise traditsiooniline meetod vs Garrett Hacki meetod.
Õpitoas saab näha, katsuda ja katsetada korralikku portsu erinevaid korralikult seadistatud höövleid.
Oma höövleid võib kaasa võtta, proovime leida aega nende töölepanekuks soovituste andmiseks, höövlite praktiliseks korrastamiseks seekord aega ei jagu.

Õpitoa juhendaja Tiit Raik on õppinud Tallinna Ehituskoolis puidurestaureerimist, Võrumaa Kutsehariduskeskuses puidutehnoloogiat ning käsitööriistade kasutamist Garrett Hacki juures. Tiit on teinud käsitöömööblit viimased 6 aastat, kasutamata viimistluseks liivapaberit. Rohkem infot tema tegemistest leiab http://kooreyrask.blogspot.com.ee/