Uudised

Mulgimaa sai aastaks hiidkahvli

21. mai 2023 kell 14:07

 

20.mail andis regionaalminister Madis Kallas Mulgimaale üle suure rändkahvli. Mulgimaa on Eesti toidupiirkond 2023 ja rändkahvel on toidupiirkonna sümboliks. Mulgimaa on järjekorras kaheksas piirkond, võttes tiitli üle Järvamaalt.

Mulgidele kombekohaselt avati toidupiirkonna aasta suure peoga, mis toimus Abja-Paluoja keskväljakul. Kohal olid toidu tootjad ja ettevõtjad üle Mulgimaa, lapsi lõbustas mängujuht, maskotid ning taluloomad- linnud. Laval mängisid lõõtsakuningas Rasmus Kadaja, noorte folkansambel Folkista ning Abja muusikakooli noored, silmailu pakkus rahvatantsurühm Tantsurõõm ja Turel.  Pärast jätkus pidu Õisu mõisas, kus mulgipärast gurmeelõunat pakkus MTÜ Mulgimaa Kogukonnaköök eesotsas Evelyn Tammega. Loomulikult oli aukohal imemaitsev Mulgi puder koos kõige juurdekuuluvaga. 

„Meil on hea meel, et seekord pälvis toidupiirkonna tiitli just Mulgimaa. Soovime aasta jooksul koostöös esile tõsta ja näidata seda, mis teeb Mulgimaa toidu eriliseks. Ühtlasi loodame, et siinsed kohalikud ja autentsed maitsed meelitavad piirkonda külastama turiste nii lähedalt kui kaugemalt,“ ütles toidupiirkonna projektijuht Leana Liivson.

 Avasündmus on möödas ja nüüd ootab ees maitseterohke aasta. Esile tuuakse traditsioonilist mulgi sööki kui ka uusi tegijaid ja põnevaid maitseid, kogutakse põnevaid retsepte ja ideid, toimuvad festivalid, töötoad ja infopäevad. Suve jooksul saate külastada kodukohvikuid igas Mulgimaa nurgas, juunis Tõrvas, juulis Abja-Paluojal, Paistus, Karksi kihelkonnas, Augustis Mõisakülas.  Mulgimaa peremängus on igas kihelkonnas vähemalt üks mängupunkt, mis on pühendatud ehedate mulgi maitsete pakkumisele. 

10.juunil saab kogeda Mulgimaa maitseid ja kultuuri Sooglemäel, kus toimub VII Mulgi pidu. 

Suvel toimub Viljandi vallas sündmus metsast taldrikule. Augustis pakutakse mulgi putru ka kauboidele, sest Eesti muhedaimal farmifiilingu festivalil, Urissaare kantril, avatakse Mulgi maitsete telk. 

September on toidukuu ja toidukuu avasündmus Mulgimaal on XV Meefestival, ikka meepealinn Karksi-Nuias 8.-9. septembril.  Sellel aastal on meefestivalil külas soome-ugri hõimlased, kes avavad hõimukohvikud. 

9.-15. oktoobril toimub toiduteemaline Mulgi nädal. 

 

Toidupiirkonna sündmuste  nimekiri täieneb pidevalt. Hoia Toidupiirkonna tegemistel silm peal facebook.com/toidupiirkondMulgimaa, Intagramis @visitmulgimaa ja www.mulgimaa.ee lehel. 

Mulgi süük- uus ja vana ütenkuun.

Toidupiirkonda valib Maaeluministeerium, 2023. aasta toidupiirkonna projekti viib ellu MTÜ Mulgimaa Arenduskoda koostöös MTÜ Mulgi Kultuuri Instituudiga.