Uudised

Kolm Mulgimaa objekti saavad muinsuskaitsetoetust

15. veebruar 2016 kell 12:25

Viljandimaa muinsuskaitse seitsmest toetusest neli saavad Mulgimaa objektid.

«Toetuse saajad on Viljandi maakonna eri paigus, kokku paneme õla alla seitsmele mälestisele,» rääkis muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi. Mulgimaal saavad toetust neli objekti.

Muinsuskiatse toetab Pärsti mõisa aitkuivati katusekatte vahetust (2400 EUR), Loodi mõisa peahoone uuringuid (2400 EUR), Polli mõisa koertemaja avarii- ja katusetöid (10 000 EUR) ning Adam ja Peeter Petersoni sünnimaja avariitöid Paistu kihelkonnas (9147 EUR).

 Polli mõisa koertemaja on ehitatud XIX sajandi teisel poolel ja eriti väärtuslik kui suures mõisaansamblis harva esineva hoonetüübi näide. «Eelnevatega võrreldes on see väike ehitis, aga üsna eripärane,» rääkis Kivi. «Omanikud on lubanud ta restaureerida.»

«Mälestise säilimine on esmajoones selle omaniku seadusjärgne kohustus, riik saab muinsuskaitseameti kaudu aidata neid omanikke, kes on suurt aktiivsust üles näidanud ja nõus restaureerimisse panustama,» kommenteeris muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie toetuste määramise otsust.

Ta rõhutas, et toetuse abiga ei soovita ainult avariilisi olukordi kõrvaldada, vaid aidata kaasa mälestise kordasaamisele ja säilimisele.

«Oma panus on nõutav ning tavapäraselt on see kõigil ka olemas, mõnel väiksem, mõnel suurem,» lausus Anne Kivi. 

Tänavuses eelarves on Muinsuskaitseametil toetusteks ette nähtud 675 000 eurot.

Allikas: Sakala