Mulgimaa

Uudised

Kultuuriminister andis mulkidele kätte tunnistuse, mis kinnitab Mulgi pudru jõudmist UNESCO maailmapärandi nimistusse

11. detsember 2024 kell 21:42

Teisipäeval, 10. detsembril olid nii Mulgi kui Ukraina kogukonna esindajad palutud Kultuuriministeeriumisse, kus kultuuriminister Heidy Purga andis kätte värskelt Paraguaist saabunud tunnistused, mis kinnitavad Mulgi pudru valmistamise ja söömise ning põssanka lihavõttemunade kaunistamise traditsiooni jõudmist UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Kultuuriminister andis mulkidele kätte tunnistuse, mis kinnitab Mulgi pudru jõudmist UNESCO maailmapärandi nimistusse
Mulgi vanem Kalle Vister ja kultuuriminister Heidy Purga (fotol keskel) asusid kohe Mulgimaal valminud Mulgi putru maitsma. Samuti tõstis endale pudruportsu kaussi muusik Ruslan Trochynskyi.
Kristi Ilves

Mulke esindasid Mulgi vanem, Mulgi kultuuri instituudi töötajad, Mulgimaa omavalitsuste esindajad, Eesti toidupiirkond Mulgimaa 2023 eestvedajad ja teised, kes andsid oma panuse Mulgi pudru mitme aasta pikkusel teekonnal inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Mulgid olid kaasa võtnud samal hommikul Mulgimaal valmistatud maitsva Mulgi pudru, mille tegi valmis Viru talu koduresto perenaine ja peakokk Monika Peebo. Lisaks olid laual Süü Ää Mahenäksi Vabriku Mulgi pudru krõpsud, mida pakuti Monika Peebo valmistatud kanepitembiga.Kohvi kõrvale pakkusid mulgid Popsi Köögis küpsetatud Mulgi korpe. Ka ukrainlased pakkusid oma rahvuslikke suupisteid.

Minister Purga sõnas, et nüüd on Mulgi puder ja põssanka maailma autahvlil. Hiljem jagas ta mulkidega oma pere Mulgi pudru lugu ja kinnitas, et just see toit on igal aastal tema lapse sünnipäevalaual. Samuti said kohalviibijad teada, et ministri vanavanemad on ukrainlased ja seega on põssanka lihavõttemunadel ka tema peretraditsioonis tähtis roll.

UNESCO tunnistuse võttis vastu Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Piret Leskova, kes koostas juba 2013. aastal Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse sissekande "Mulgi pudru valmistamine ja söömine Mulgimaal". See sissekanne oli ka üks UNESCO sissekande taotluse eeldustest. Mulgi Kultuuri Instituut andis üle tänukirja Ave Grenbergile, kes oli projektijuhina Mulgi pudru UNESCOsse viimise teekonnal eestvedajaks. 

Mulkide poolt võttis sõna tekstiilikunstnik Anu Raud, kes oli UNESCO projekti algusest peale kaasatud ja just tema pakkuski arutelude kägus välja mõtte, et maailmapärandi esindusnimekirja võiks pürgida Mulgi pudruga. Ta rõhutas veelkord toidu rolli inimeste ühendajana ja kinnitas, et Mulgi puder on toitev, lihtne ja kohalik söök ehk täisväärtuslik ja tasakaalustatud toit. 

Muusikat tegid Lõõtsanøøbide ansamblist tuntud noor muusik Andro Ojakäär ja ukraina päritolu Eesti laulja ja tromboonimängija Ruslan Trochynskyi. Peagi leidsid muusikud ühise keele ning ukraina mehe tromboonimäng ja mulgi poisi lõõtsaviis kõlasid suurepäraselt kokku.