Uudised

Mulgi Kultuuri Instituut tutvustas peremängul mulgi ja udmurdi kultuuri

22. juuni 2021 kell 10:56

Laupäeval, 26. juunil sai Halliste kihelkonnas alguse Mulgimaa Peremängu 7. hooaeg. Kulla Leerimajas võõrustas külalisi ka Mulgi Kultuuri Instituut, tutvustades mulgi ja udmurdi kultuuri.

Pildigalerii

„Otsustasime peremängu päeval ka Mulgi Kultuuri Instituudi uksed avada, et neil, kes seni sellest ilusast majast on vaid mööda sõitnud, oleks põhjus peatuda ja sisse astuda. Kuna Abja-Paluoja koos kogu Mulgimaaga kannab tänavu soome-ugri kultuuripealinna tiitlit, siis tutvustasime lisaks oma kultuurile ka hõimurahva udmurtide toitu, kombeid ja muusikat. Meie meeskonnaga liitusid selleks päevaks Eestis elav udmurditar Ljudmila Ruukel ja udmurdi ansambel Ošmes,“ selgitas Mulgi Kultuuri Instituudi juhataja Ave Grenberg.

Mängupunkt oli avatud kella 12-18 ja selle aja jooksul külastas leerimaja vähemalt 130 inimest. Külalised said Kristi Ilvese juhatusel tutvuda majaga, Alli Laande koos oma noorte abilistega valmistas Mulgi putru ja Mulgi korpe. Loomulikult vastati ka kõigile mulgi keelt ja kultuuri puudutavatele küsimustele.

Teisel korrusel olid avatud Mulgimaa ajaloonäitus ja väike udmurtide väljapanek, kus võis näha nende käsitööd ja kirjavara. Huvilised said vaadata soome-ugri filmiprogrammi, mängida lauamängu „Sõõr ümmer Mulgimaa“ ja seda ka huvi korral kaasa osta. 

Suurt elevust oma kirevate rahvariiete ja temperamentsete lauludega tekitas udmurdi ansambel Ošmes (eesti keeles Allikas), keda kogunes Halliste raamatukogu ruumidesse vaatama nii palju inimesi, et neile kõigile istekohti ei jätkunud. Ansambel esines mitu korda ja sai iga kord marulise aplausi osaliseks. Laulude vahepeal jagati teadmisi udmurdi keelest, rahvariietest ja rahvast. Ošmes laulab nii udmurdi rahvalaule, mida esitatakse koos liikumisega, kui ka uuemaid rahvalikke laule. Ansambel loodi 2014. aastal udmurditar Muš Nadii algatusel Tallinna Udmurdi ühingu Ošmes juurde, et säilitada udmurdi keelt ja kultuuri. Mõni aasta hiljem liitus ansambliga Udmurtiast pärit karmoškamängija Pavel Kutergin, kes on ansambli juhendaja siiani.

Kell 16 algas Udmurdi perepetšide ehk täidetud taignakorvikeste valmistamise õpituba Ljudmila Ruukeli juhatusel. Taignasse segas udmurditar võid, soola, vett ning rukki- ja nisujahu. Täidist valmistas ta aga nelja sorti: kapsaga, kartuliga, seentega ja lihaga, mis ongi kõige klassikalisem. Kes soovis, sai ise ka käed taignaseks teha. Kui korvikesed ahjust välja võeti, sai neid maitsta ja võrrelda. Kõrvale pakkus Ruukel lodjapuumarjadest mõrkjat jooki. Nii toidu valmistamist kui pakkumist saatsid udmurdikeelsed laulud ja toostid. 

Võrreldes mulgi ja udmurdi toite, sai selgeks, et mõlemas köögis on aukohal lihtne kodumaine tooraine, metsa- ja põlluannid, millest valmib maitsev ja toitev söök.

Lisaks Mulgi Kultuuri Instituudile olid Halliste kihelkonna mängupäeval avatud ka Rimmu külamaja, Mulgi Külamuuseum ja Uue-Kariste rahvamaja, Kalda Mesila, Abja Päevakeskus ja Laatre raudteejaam Veelikse külas. Kõigis mängupunktides käis palju rahvast ja nii korraldajad kui külalised jäid päevaga rahule.