Uudised

Mornamaa kutsub maakivi õppepäevadele

08. juuni 2017 kell 10:09

Maakivi õppepäevad Mornamaal Õnne talus toimuvad 8., 15., ,22., 29. juulil 2017!

Teemad, mida teoreetiliselt ja praktikas ette võetakse on:
– Kivi kui materjal
– Erineva koostisega kivide olemus
– Kasutussobivus meie kliimas ja erinevates ülesannetes
– Töötlus ja paigaldamine
– Erinevate tööriistade kasutus
– Sobiva täitesegu valmistus
– Tööohutus ja enesekaitsevahendid, traumaoht ja -ennetus

Ühe koolituspäeva maksumus on 60€, mis sisaldab kohvi/teed ja suupisteid puhkepausidel ning lõunasööki.

Juhendaja on ehitusmeister Heiki Silm.
___________________________________________________

“Maakivi” tähistab traditsioonilist ehitusmaterjali, mis geoloogilises mõttes hõlmab laia spektrit mandrijääga Eestisse kandunud tard- ja moondekivimeid. Üldiselt on maakivid kõvad ja tugevad kivid, mida on võimalik kasutada maa-alustes ja muudes kandvates konstruktsioonides. Suure soojajuhtivuse tõttu ei sobi need siiski hästi elamute ehituseks. Traditsiooniliselt on sellest materjalist enim ehitatud talle, keldreid, aitu.
Maakivi on väikese ökoloogilise jalajäljega materjal, mis ei osale otseselt süsinikuringluses, pole taastuv, kuid on taaskasutatav. Maakivi töötlemine ja transport on võrdlemisi energiamahukas, kuid seda kompenseerib maakivist konstruktsioonide pikaealisus. (“Maakivi ehitusmaterjalina: töötlemine ja kasutus”, Alo Peebo, Madis Rennu, Viljandi, 2013. (Studia vernacula ; 4). Lk. 73-86)
___________________________________________________
Heiki Silm on teinud kivitöid mitmetel suurobjektidel: Tartu Jaani kirik, Kambja kirik, Tartu Ülikooli peahoone, Hugo Treffneri Gümnaasium, Põltsamaa lossi konvendihoone ja Püssirohukelder Tartus. Tal on kogemused maakivihoonete taastamisel, mitmesuguste müüritiste ning erineva kuju ja suurusega aia-väravapostide, ukse- ning aknavõlvide, väliköökide, sillutiste jne ladumisel.

Lisainfo ja registreerumine