Uudised

Mustlasse plaanitakse rajada ökoloogiliselt puhta kohaliku tooraine töötlemis- ja logistikakeskus

11. veebruar 2015 kell 21:16

Osaühing Undi Teenused soovib Tarvastu valla abiga rajada Mustlasse ökoloogiliselt puhta kohaliku tooraine töötlemis- ja logistikakeskuse.
Lisaks külmutamis- ja ladustamisvõimalustele on hoonesse planeeritud seadmed tooraine külm- ja kuumpressimiseks, pastöriseerimiseks, kuivatamiseks ja pakendamiseks. Tegijate mõtteis mõlgub ka mahesöödaveski ning osakond toodete katsetamiseks ja disainimiseks.

Kogu ilu tahetakse paigutada Mustla vallamaja vastas asuvale kinnistule, mis kuulub Undi Teenustele. Selle juht Peeter Peek rääkis, et ettevõte soetas maa 2000. aastal plaaniga rajada sinna ärikeskus koos bussijaama, turu, konverentsikeskuse, ujula ja muude lisarõõmudega.

Kogu ilu tahetakse paigutada Mustla vallamaja vastas asuvale kinnistule, mis kuulub Undi Teenustele. Selle juht Peeter Peek rääkis, et ettevõte soetas maa 2000. aastal plaaniga rajada sinna ärikeskus koos bussijaama, turu, konverentsikeskuse, ujula ja muude lisarõõmudega.

«Ehitusloani jõudsime aastal 2008, aga siis tuli raske aeg peale. Kuigi eellepingud olid paljude rentnikega juba sõlmitud, jäi asi katki,» nentis Peek. Maaost ja alajaama ehitus läksid aga maksma üle 320 000 euro ning vallavanema abiga hakati projektile uut nišši otsima.

Tarvastu vallavanema Alar Karu kinnitusel oli igati mõistlik valmis projekt ära kasutada. «Mõeldes turu vajadusele, tundus inkubatsioonikeskuse rajamine oluline teema. Juba ainuüksi Tarvastu vallas on hulk mahetalusid. Alustavad ettevõtjad saaksid seal proovida ja siis omal käel edasi minna. Seega oleks keskus ühelt poolt justkui hüppelaud,» põhjendas vallavanem. «Samuti pole paljudel talunikel piisavaid hoiustamisvõimalusi. Pollis keskendutakse rohkem puuviljadele ning selle koha vallutavad oma tellimustega pigem suuremad tootjad. Meil saaks just need pisemad katsetada, harjutada ja tooteid välja mõelda.»

Väiketootjad juba ootavad

Alar Karu sõnul leiti ka  maaelu arengukava väljatöötamisel, et mahedalt kasvatatud juur- ja köögiviljast on Eesti turul puudus. «Praegu ei soovi ükski vedaja tulla tallu väikse koguse järele. Mustla töötlemis- ja logistikakeskus koondaks aga ettevõtjaid ning oleks neile jaotuspunktina toodete turustamiseks parim võimalus,» leidis vallavanem.

Samuti võiks tema meelest olla keskus praktikabaasiks maaülikooli ja Olustvere õppuritele.

Suuri plaane käidi tutvustamas toiduvõrgustiku Otse Tootjalt Tarbijale (OTT) liikmetele. Selgus, et nõudlus sellise inkubatsioonikeskuse järele on ootamatult suur.

OTT-i eestvedaja Anu Johani sõnul oli niisugust algatust juba kaua oodatud. «Meil on palju mahekasvatajaid, kes saaksid seal oma tooteid tükeldada, vaakumisse tõmmata ja hoiustada. Te ju ei näe tavalises poes külmutatud maheköögivilja. Selline keskus annab tootjatele uued lootused. Jaguks ainult tervet mõistust, et selle raha ikka saaks, kas või sammhaaval ja erinevatest kohtadest. Ega väiketootjad käed rüpes ootama jää, aga tootmise suurendamiseks oleks selline võimalus hädavajalik,» kinnitas Johani.

Peeter Peek lausus, et taustauuringu järgi on arvukalt ettevõtjaid, kellel ei ole võimalik ja ka otstarbekas soetada ainult enda tarbeks tootmisvahendeid. «Oleksime neile suureks abiks,» nentis ta.

Alar Karu ütlemist mööda peaks loodavas keskuses tööd saama umbes 20 inimest ning uute võimaluste avanemisel piirkonna ettevõtetes suurenema töökohtade arv 30 võrra.

Esimesed taotlused on tehtud

Keskuse ehitamine läheb ettevõtja andmeil maksma 2,5 miljonit eurot. Vajalik summa loodetakse saada piirkondliku konkurentsivõime tugevdamise meetmest.

«Taotlus on esitatud ja omaosalus peab olema 15 protsenti. Siinkohal loodamegi valla abile,» seletas Peeter Peek. Kuigi esialgu keskendutakse inkubatsioonikeskuse rajamisele, pole ettevõtja ka esialgseid plaane maha matnud. «Teeme kõike rahulikult etapi kaupa. Näiteks tankla jaoks on huviline juba olemas,» kinnitas Peek.

Rahataotlemise edukusse usub ka vallavanem. «Uus eurotoetuste periood alles algab, eks vastavalt etappide sisule hakkame sealt edasi taotlema.»

Plaani õnnestumise korral luuakse Karu kinnitusel edasisteks toimetamisteks kinnistu omanikuga kahasse mittetulundusühing või sihtasutus, millega oodatakse kampa lööma OTT-i liikmeid ja Mulgimaa väikeettevõtjaid.

KOMMENTAAR KAAREL LEHTSALU, Viljandimaa arenduskeskuse juhataja

Idee on väga mõistlik. Sellised kohalikud algatused ja eesmärgid on teretulnud. Mõte kohalikku toorainet väärindada ja selleks ühistegemise koht leida on väga hea. Neil tasuks kindlasti arenduste käigus otsida koostööd Polli aiandusuuringute instituudi kompetentsi- ja tootearenduskeskusega. See võiks tekitada uusi teadmisi, oskusi ja võimalusi. Selliste projektide puhul on tähtis, et need oleksid ülemaakondliku mõjuga ja koostööosalisi tekiks rohkem kui üks.

UUdise allikas: Ajaleht Sakala 11.02.2015, Üllar Priks