Sündmused

03
veebruar

Soome-ugri filmiõhtu: Lennart Meri "Veelinnurahvas"

kell 18:00
Karksi-Nuia kultuurikeskus, Viljandi mnt 1, Karksi-Nuia Mulgi vald

Filmi saamisloost

Lennart Meri: Esimesed read selle filmi kohta langesid paberile 1. märtsil 1966, nimelt "Tallinnfilmi" vastuses aktsiaselts "Suomi-Filmi" juhatajale Risto Orkole, kes oli meie poole pöördunud ettepanekuga üritada kahasfilmi. Etnograafiateema leidis head vastukõla. Helsingis peetud läbirääkimiste järel usaldas Kinematograafia Komitee esimees F. Liivik 25. juunil 1968 käsikirja koostamise siinkirjutajale, tehes ühtlasi teatavaks, et soomepoolset varianti asuvad tegema prof. Toivo Vuorela ja Kari Uusitalo ning kahest valitakse parim või kompileeritakse kolmas. /---/ ... sai kahjuks teatavaks, et "Suomi-Film" on sunnitud kahasfilmist loobuma, sest nii kulukale ettevõttele ei leitud dotatsiooni. 25. juunil 1969. aastal kiitis "Tallinnfilmi" kunstinõukogu "Veelinnurahva" käsikirja heaks ja vahetult pärast juubelilaulupidu kinnitas selle juba järgmine instants, Dokumentaalfilmide Peavalitsus, 1970. aasta plaani - tõsi, kolmandiku võrra kärbitud kujul. /---/

Filmi pealkirjaks sai tsitaat P. Tretjakovi teosest, milles ta väidab, et juba ajast 4000 aastat tagasi kuni keskajani jäi veelinnu kujutis üheks iseloomulikuks vana soome-ugri kultuuri osiseks Ida-Euroopa metsavööndis. Venekeelse variandi pealkiri "За северным ветром" perifraseerib Herodotose hüperborealasi, kelles R. Henning näeb soome-ugri hõimude esimest sissetungi teaduslikku kirjandusse.

Filmirühm asus teele 26. augustil 1969, viimaselt sõidult jõuti koju 30. detsembril 1970. /---/
Meri, L. (1971). Registriga järelsõna "Veelinnurahvale". [Filmi saamisloost. Isikute, esemete, kohtade ja aegade register]. Keel ja Kirjandus, nr 9, lk 545-551.

Lisainfo: https://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/7110/huvitavat-lugemist

Film on 55 minutit pikk.