Sündmused

14
oktoober

Mulgi ajaloopäev Viljandi muuseumis

kell 14:00
Viljandi muuseum, Laidoneri plats 10, Viljandi linn

12.–17. oktoobrini peetakse Mulgi nädalat, millega tutvustatakse laiemale üldsusele mulgi keele- ja kultuuripärandit. Viljandi Muuseumi lugemissaalis peetakse sel puhul 14. oktoobril kell 14 Mulgimaa ajaloo päeva. Külas on Eesti kirjandusmuuseumi rahvaluule arhiivi teadur Astrid Tuisk, kes kõneleb teemal „Kuidas möödus teie lapsepõlv? Eesti kirjandusmuuseumi suvised kogumistööd Mulgimaal“ ja Tallinna ülikooli demograafia keskuse vanemteadur Kersti Lust teemal „Mulgi lesknaised abieluturul – valikud ja võimalused XIX sajandil“. Päeva lõpetab turundusfilmi „Mulgimaa – nutikus, inimesed ja toit“ esilinastus.

20.–22. juulini toimunud X Mulgimaa lastemängude ja lapsepõlvemeenutuste korjel koguti mälestusi 1930.–1940. aastatel Mulgimaal sündinud inimestelt ning see hõlmas põhiliselt Mõisaküla ja Abja-Paluoja, aga ka Karksi-Nuia ümbrust. Talletati kokku 21 tundi mälestusi ning küsitleti viitteist inimest.

Päeva teine ettekanne uurib miks Mulgi lesknaised taasabiellusid järjest vähem ja vähem. 18. sajandil oli lesknaise taasabielu tavapärane, kuid sajand hiljem oli pilt sootuks teine. Kas naine ei saanud või tahtnud enam uut meest oma kõrvale? Kes või mis aitas neil ilma abikaasata toime tulla? Uurimus ilmus ajakirjas The History of the Family. Samal teemal saab pikemalt lugeda portaalis Novaator ilmunud artiklist.

 

Ajaloopäeval esilinastuva turundusfilmi „Mulgimaa – nutikus, inimesed ja toit“ võttegrupp käis sel suvel mööda Mulgimaad, et kohtuda inimestega, kes teevad sellest Mulgimaa. 30-minutiline video tutvustab erinevaid vaba aja veetmise võimalusi Mulgimaa inimeste ja ettevõtete näol. Filmi rahastas Mulgi Kultuuri Instituut Leaderi projekti „Mulgimaa tuntuks!“ raames.

 

Sissepääs ajaloopäevale on prii, kuid kohtade piiratud arvu tõttu palume oma osalemisest kindlasti teada anda, kas e-posti aadressil haridus@muuseum.viljandimaa.ee või telefonil 433 3316.