Sündmused

25
mai

Vürst Michael Andreas Barclay de Tolly mälestustseremoonia

kell 14:00
Barclay de Tolly mausoleumi juures, Jõgeveste Tõrva vald

200. surma-aastapäeval mälestustseremoonia

Jõgeveste on koht, mida pidas koduks vürst Michael Andreas Barclay de Tolly. Kindralfeldmarssal on Eestiga seotud inimestest üks kuulsamaid ja ilmselt suurim Vene väejuht, kelle põrm puhkab Eestis. Šoti juurtega balti aadliperekonnast põlvnev Vene väejuht etendas olulist osa 1812.−1814. aasta võitluses Napoleoni vastu.

Jõgevestega on Barclay de Tolly nimi seotud alates 1791. aastast, kui ta abiellus Helene Auguste Eleanore von Smitteniga. Oma naise kaudu sai väejuht Jõgeveste mõisa omanikuks.

Kuulus väejuht suri Ida-Preisimaal Insterburgi lähedal. Tema põrm toodi Jõgevestesse, aga süda olevat maetud surmapaika.

Mausoleumi laskis 1823. aastal abikaasa mälestuseks ehitada vürst Barclay de Tolly lesk. Hauakambrisse paigutatud vürst Barclay de Tolly ja tema abikaasa sarkofaagid on originaalkujul säilinud tänaseni.

Kuuldavasti olevat tsaar tahtnud väejuhi matta Sankt- Peterburgi, ent kuna Barclay de Tolly soov oli saada maetud Jõgevestesse, jäi tema lesk abikaasa soovile truuks. Samuti räägitakse, et Teise maailmasõja ajal olid lahingud kestnud pikalt ka Jõgeveste lähedal, kuid mõlemad pooled austanud väejuhti sel määral, et mausoleum jäi lahingutest puutumata.