Sündmused

26
august

Hummuli VII looduspäev 

kell 12:00
Hummuli, Hummuli, Valgamaa
Koduleht: Info ja programm

Hummuli VII looduspäev on 26.augustil algusega kell 12; kalapüügiivõistlus algab varahommikul.

Hummuli mõisapargis on alates keskpäevast kuni hilise õhtuni kavas pakkuda meelelahutuslikku programmi, millesse on põimitud nii metsatarkusi, sportlikku tegevust kui ka isetegemise rõõmu.

Nii näiteks saavad lapsed, aga ka muidu lapsemeelsed MTÜ Ateljee Metsas juhendatavas õpitoas proovida looduslikest vahenditest meisterdamist. Teha saab peamiselt just seda, mis meie metsad müstiliseks muudabki. Metsahaldja või metsavana loomisel võib igaüks oma kujutlusvõime proovile panna. Meisterdada saab aga veelgi, sest Christine gildi käsitöömeistrid õpetavad kuivviltimise põhitõdesid ja küllap saab proovijail valmis nii mõnigi villapehme asjake. Matrejalid õpitubades on juhendajate poolt.

Need, keda metsavanad ja vildikeerutamine külmaks jätavad, saavad sõjakama alaga käeosavust ja silmamõõtu kontrollida – viskerelvad ja ammulaskmine sobib just neile.

Suur osa looduspäeva programmist on keskendunud metsale, seda küll eri aspektidest vaadatuna. MTÜ Eesti Metsa Abiks suhtleb vahetult inimestega metsateemadel, peamiselt räägitakse metsaga seonduvatest  probleemidest.

Looduslike pühapaikade ja rahvapärimuse uurija ning tutvustaja Ahto Kaasik teeb ettekande ja korraldab kaks ringsõitu Hummuli ümbruskonna pühapaikadesse, kuhu on huvilised kaasa oodatud. Proviisor, Tartu Ülikooli õppejõud ja teadlane ning ravimtaimede uurija Ain Raal aga räägib ringkäigul pargis pargipuudest ja rohttaimedest, müütidest seoses ravimtaimedega ja tõenduspõhisest taimravist.

Nagu ka varasematel aastatel, pakuvad maitseelamusi Hummuli hoolsate perenaiste valmistatud soolased ja magusad hoidised, võimalik on osta kohalikku käsitööd. Ja muidugi ei jää pidamata kalapüügivõistlus mõisatiigil «Hummuli purikas», kus vingemaid õngitsejaid ootavad auhinnad.

Lastele on samuti mõeldud, neile pakuvad tegevust batuudid. Meelelahutuslikumat osa aitavad täita veel line- ja kõhutantsijad ning Kristiina Päss, kes avabki looduspäeva kauni kontserdiga. Muusikat jätkub ka hilisesse õhtusse: looduspäeva lõpetab ansambel Anmatino ja pärast bändi etteastet mängib muusikat Valev Nielson.