Sündmused

25
juuli

III Halliste Orelifestival

Mulgimaa kirikud, Mulgimaa
Koduleht: Info ja programm

Halliste orelifestival 25.07 - 30.07.2017

Kirikud on nädala jagu täis kaunist orelimuusikat ja huvitavaid interpreete - Ulla ja Ülo Krigul, Andranik Kechek ja Lisandra Leetmaa, Ines Maidre, Toomas Trass ja Karl Reimand.

Korraldaja SA Halliste kiriku orel

Festivali korraldaja Hendrik Agur sõnas, et avakontsert on Halliste kirikus 25. juulil ning sellel astuvad üles organist Ulla Krigul ning muusik ja helilooja Ülo Krigul, kes toovad kuulajateni «Hümni sinisele taevale».

«See on omamoodi kooslus: orel, harmoonium ja kongid. Need toovad esile interpretatsioonikunsti lõimumise ning eksperimenteerimise klassikalise ja nüüdismuusika piirimail,» rääkis Agur.

Festivali teisel päeval, 26. juulil esinevad Viljandi Pauluse kirikus džässpianist Andranik Kechek ja noor, vaid põhikooli lõpetanud laulja Lisandra Leetmaa Gustav Adolfi gümnaasiumist. «Muusikaline rännak linnast linna» toob kuulajateni palju heal tasemel džässimprovisatsiooni klaveril ja orelil koos mõne lauluga.

Klassikalist kõrgel interpretatsioonilisel tasemel orelimängu saab kuulata 27. juulil Tarvastu kirikus, kus esineb maailma paljudel kuulsatel orelitel mänginud organist Ines Maidre. Kontserdil pealkirjaga «Koraali avarused» kõlab Bachi, Slögedali, Tobiase ja Böellmanni looming.

Laupäeval, 29. juulil on kontsert Pilistvere kirikus. «Erilise kontserdipaiga valis välja organist Toomas Trass, kelle kava pealkiri on «Concerto ja improvisatsioon». Toomas Trass on

oreliimprovisatsioonide esinumber Eestis, oma virtuoosset orelimängu saadab ta lauluga, mis on Eesti orelimängijate seas üsna harv,» rääkis Agur. Halliste orelifestivali lõpetab 30. juulil Karksi-Nuias valla kultuurikeskuses esinev Karl Reimand.

«Ta on Gustav Adolfi gümnaasiumi abiturient ning ühtlasi Georg Otsa nimelise muusikakooli õpilane klaveri erialal. Ta on noorte pianistide konkursside laureaat. Tema kontserdi pealkiri on «Per aspera ad astra» ning kuulda saab Händelit, Bachi, Schubertit, Chopini, Skrjabinit ja Ellerit. Karl Reimand armastab palade vahele rääkida heliloojatest ja muusikast, mida ta mängib,» märkis Agur.

Kõik kontserdid algavad kell 19 ja sissepääs on viis eurot. Lisaks saab teha annetusi Halliste kirikusse oreli soetamiseks. «Oreli kui pillide kuninga võimalused on suursugused, ta suudaks asendada tervet sümfooniaorkestrit. Seega peaks ta kõlama palju enam,» sõnas Agur, kelle sihiks on Halliste festival kergitada lähiaastatel Euroopa kaalukate orelifestivalide sekka.