Sündmused

13
aprill

Kuressaare Linnateater. Ülevaataja

kell 19:00
Karksi valla kultuurikeskus, Viljandi mnt 1, Karksi-Nuia

Lavastaja Peeter Tammearu
Tõlkija Elisabet Reinsalu
Kunstnik Jaak Vaus 

On 2007. aasta suvi. Suures maailmas kohtuvad kaks kunagist vaenlast – Vietnami president teeb esimese visiidi Valgesse Majja, kus ta vastavalt diplomaatilisele etiketile lahkelt vastu võetakse.

Aga ka väikeses maailmas sünnib midagi. Poola sadamalinna Szczecinisse saabub esimest korda oma vanatädile külla noormees Ameerikast, oma teise raamatu kallal töötav noorkirjanik David. Siin, Maria juures, loodab ta leida rahu, et vaadata üle ja viimistleda oma romaan. Ta loodab häirimatult tööd teha. Aga Mariagi on selleks visiidiks valmistunud.....

Filmis „Sotsiaalvõrgustik“ (2010) end Oscari nominendiks mänginud Jesse Eisenbergi teine näidend „The Revisionist“ esietendus New Yorgis 2013. aastal ja pälvis suurt tähelepanu. Mängis ju autori kõrval teist peaosalist läbi aegade üks suuremaid naisnäitlejaid – Vanessa Redgrave (Oscari nominent 1966, 1968, 1971, 1984, 1992 ning laureaat 1977. aastast („Julia“)). Ning kui Eisenberg tunnistas, et tema roll on tugevate autobiograafiliste mõjudega, siis Vanessa Redgrave omandas rolli tarbeks ka üksjagu poola keelt. Oma pika karjääri jooksul enam kui 80-s filmis mänginud, erinevatele preemiatele 97-l korral nomineeritud ja 42-l korral pärjatud näitlejanna oli näidendist kohe ülimas vaimustuses. Ning kui maailmakuulsad näitekirjanikud Arthur Miller ja Tennessee Williams on nimetanud teda „ suurimaiks kaasaja näitlejannadest,“ siis noort dramaturgi Jesse Eisenbergi on tituleeritud juba kaasaegseks Arthur Milleriks või Tennessee Williamsiks. Seda näitab aeg. Aga kuna ta on lisaks veel näitleja, siis on ta kindlasti astunud samale teele näiteks Sam Shepardi ja Noel Cowardiga.

Selles ühtlasi naljakas ja valusas näidendis põrkuvad kaks põlvkonda „perekonna“ tähenduse määratlemisel ja seetõttu on ta huvitav nii noorele ja kaasaegsele, kui vanemale ja kogenumale vaatajale. Esmakordselt Kuressaare Linnateatris kokku saades mängivad Mariat ja Davidit suurepärase koomikutajuga Helene Vannari (Tallinna Linnateatrist) ja mitmes „Endla“ lavastuses oma põlvkonda täpselt portreteerinud Lauri Kink. Maria sõpra Zenoni mängib peen ümberkehastuja Andres Raag (Tallinna Linnateatrist).

Piletid eelmüügist kuni 5 aprillini 10.-, hiljem täispilet 12, sooduspilet 10