Uudised

Helme kihelkonna objektid saavad muinsuskaitselt toetust

20. veebruar 2016 kell 09:07

Valgamaa kaheksast toetust saavast objektist neli asuvad Helme kihelkonnas.

Katuse remondiks ja müüritöödeks anti toetust erakätes olevale Holdre mõisa peahoonele. «Omanik on seal tublisti pingutanud ning hoone avariiohu kõrvaldanud. Parandatud on katust, korrastatud siseruume ja ümbrust. See mõis väärib tööde jätkumist,» sõnas Paris.

Toetusevääriliseks peeti ka Helme linnuse varemeid, mille korrastamiseks anti 4000 eurot. «Helme vald on linnuse varemete korrastamise tõsiseks eesmärgiks võtnud ning muinsuskaitseametki on nende ettevõtmisi toetanud. Ka eelmisel aastal saadi toetust. Palju on tehtud, kuid hulk töid seisab veel ees. Vald peab nüüd täpselt paika panema, kuhu tahetakse jõuda ja mida ära teha,» lisas Paris.

Üle 2700 euro sai Lõve mõisa sepikoda. «Mul on väga hea meel, et selle uhke ja omanäolise hoone kordategemise on südameasjaks võtnud omaniku noored sugulased, kes tõsiselt asja kallale asunud. Kuigi ka nende taotlus oli suuremas summas, saab eraldatud rahaga teha ära katuse avariitööd. Objekti eritingimused on tehtud. Et tegemistega jätkata, tuleb lähemal ajal tellida restaureerimisprojekt,» selgitas Paris.

Poolteist tuhat eurot eraldati ka erakätes olevale Kuigatsi mõisa moonakamajale laetala proteesimiseks. «Kuigi see mälestis on saanud toetust kolmel aastal järjestikku, on selle aasta rahaeraldus tunduvalt väiksem taotletust. Õnneks saavad ära tehtud põhilised avariilised kohad. Hea on, et kohe lähevad kooskõlastamisele Kuigatsi mõisa kuivati-moonakamaja muinsuskaitse eritingimused,» kommenteeris vaneminspektor.

Eraomanduses olev Taagepera mõisakoolimaja saab vundamendi parandustöödeks kaks ja pool tuhat eurot.

Allikas: Valgamaalane