Tere tulemast Mulgimaale!

Parem ütessa kõrda mõõta, ku ütessa kõrda tetä!
Tahad latva ronide, akka tüvest pääle!

Mulgi toit

Odrakarask

Karaskite suhtes väärib tähelepanu Mulgimaa. Karaskid olid seal kasutusel tavanditoiduna mitmetel kalendritähtpäevadel, nagu mihkli- ja mardipäev, aga ka katsikulised võtsid kostiks kaasa karaskeid või vatska. (ERA II 160, 103/4(61).

Vana hea odrakarask - siinkohal Ülle Jukki retsept ja pilt

4 muna
50 g võid
0,5 l keefiri või petti
1 tl soola
2 sl suhkrut
1 tl soodat
odrajahu

Munad kloppida suhkru ja soolaga lahti, lisada sulatatud või ja keefir. Lõpuks segada juurde soodaga segatud jahu. Jahu lisada silma järgi, tainas peab jääma hapukoorest natuke paksem, kuid siiski lusikaga segatav.

Valada tainas vormi (suurus umbes 32 x 22 cm) ja küpsetada 180 kraadi juures 25 kuni 30 minutit.

Jaan Koori kokaraamatus on järgmine õpetus:
1163. Odra (kesva) leib (karask).
Pandakse 3 toopi hääd haput ehk peti (või) piima ja natukene soola kaussi, kastetakse nüüd niipalju hääd odra jahu sinna sisse, et pehmlane tainas saab. Vormitakse siis väiklased pätsikesed ja küpsetakse leiva ahjus helepruuniks ja küpseks. Need leivad maitsevad soojalt, värsket võid pääle määride väga hääd. Enne ahju panekud litsutakse need leivad laiaks.

Teine, omapärasem retsept on aga kartuliga:
1164. Kartohvli riivi leib (karask).
5 toopi suuri tooreid kooritud kartohvleid riivitakse suurde kaussi külma vee sisse ja klopitakse veega segi: lastakse siis nii kaua seista kuni paks põhja vaob. Kallatakse vesi tasakesi päält ära, lisatakse siis selle kartohvli pudru juurde toop hääd haput püti ehk peti piima, natukene soola ja niipalju hääd odra ehk nisu jahu, et paras pehmlane tainas saab. Kastetakse nüüd hoolega läbi ja küpsetakse niisama moodu leibasid kui eestükis odra karask on õpetatud.